Játékos ötletek a síkban való tájékozódás fejlesztésére

Az iskolában sok olyan feladattal fognak találkozni a gyermekek, amelyekhez elengedhetetlen a tájékozódási képességük megfelelő fejlettsége, ezért fontos ezt már most jól megalapoznunk. Szükséges, hogy a gyermek az iskolába lépéskor jól tudjon a saját testén, térben és síkban is tájékozódni, többek között meg tudja állapítani a bal-jobb, a fönt-lent irányokat, és a sor és oszlop fogalmát értse. Ezek gyakorlására írok most pár ötletet.

Szükséges eszközök:

Az eszközöknek csak a fantáziánk szabhat határt, én most a következő eszközöket használom fel:

  • tojástartók: 6, 10, és ennél több darabos (az utóbbit érdemes először 3×3-as, majd 4×4-es méretűre levágni)
  • olyan bonbonos dobozok, melyeknek belsejében szabályos sorokban és oszlopokban vannak bemélyedések
  • muffin sütőforma
  • bármilyen olyan doboz, tároló, melynek azonos méretű, szabályosan elhelyezkedő rekeszei vannak
  • kis tárgyak, melyek beleférnek a tartók, dobozok mélyedéseibe, rekeszeibe
  • mellékelt táblázatok (ezekbe pakolhat szintén kis tárgyakat, ill. rajzolhat a gyermek a szülő utasításai alapján)

Az eszközök, tárgyak, játékok megválasztásakor figyeljünk a gyermek látássérüléséből fakadó speciális szempontokra:

  • ha szükséges, a tárgyakat ismertessük meg először a gyermekkel, határozzuk meg azok funkcióját, anyagát, részleteit, állapítsuk meg, miről ismerheti fel az adott dolgokat
  • a tárgyak legyenek élénk színűek, és ha egymásba pakoljuk azokat, akkor egymás színétől eltérőek, tehát megfelelően kontrasztosak
  • fontos a megfelelő méret is, bele lehessen tenni a tartókba, de ne legyenek túl kicsik, hogy a gyermek meg tudja fogni, és vizuálisan is fel tudja ismerni azokat

Játékos gyakorlatok a balra-jobbra, fölötte-alatta, közötte viszonyok gyakorlására:

  • A gyermek rakjon be úgy különböző kisebb tárgyakat, dolgokat a tartóba, ahogy a szülő mondja neki, pl.: „Rakd az autó alá a golyót!” „Rakd a golyó jobb oldalára a legót!”

  • Berakhatunk előre tárgyakat, majd feltehetünk a helyzetükről kérdéseket, pl.: „Mi van kupak bal oldalán?” „Mi van a gyufaskatulya és a kisautó között?”

  • Tárgyak keresése „lépkedéssel”: a szülő megfogalmazza, hogy a gyerek az ujjával merre menjen, pl. „Tedd az ujjadat a bal felső sarokban lévő bemélyedésbe! Menj az ujjaddal kettőt lefelé! Menj egyet jobbra! Mi van ott?” Szerepcserével is játszhatjuk, a gyermek mondhat útvonalat a szülőnek, vagy megkérhetjük, hogy irányítson el adott tárgyhoz: „Merre menjen az ujjam, ha az autóhoz akarok megérkezni?” Választhatunk egy játékfigurát (Pl. Kinder tojás figura) vagy bábut, amellyel lépkedhetünk a tartókban, vagy a rajzokkal kiegészített táblázatban.

  • A gyermek hallás utáni emlékezetét fejleszthetjük a következő variációval: a szülő elmond két utasítást, a gyerek ismételje meg utána, majd emlékezetből járja le azt az útvonalat. Pl.: „Mutasd meg a macit! Most elmondom, merre menjen az ujjad. Hallgasd meg, majd ismételd el utánam! Menj egyet balra, majd kettőt föl! ” Ezután járja le ezt az útvonalat.  „Milyen tárgyhoz érkezett meg az ujjad?”

A következő két játék a gyermekek vizuális figyelmét és emlékezetét fejleszti:

  • Először csak kevés rekeszes tartóval játsszuk: a szülő valamelyik rekeszébe tesz egy tárgyat, melynek nem beszélik meg a helyzetét, csak megnézi a gyerek, hol van, majd becsukja a szemét. A szülő kiveszi a tárgyat, a gyermek kinyitja a szemét, majd tegye vissza ugyanoda azt. Ha ez jól megy, lehet a tárgyak számát növelni, ill. több rekeszes tartóval játszani.

  • Két tárgy van kezdetben a tartóban: a gyerek megnézi azokat és a helyzetüket, majd becsukja a szemét. A szülő változtat valamit rajtuk, pl. kicseréli valamelyiket egy másik tárgyra, vagy máshová helyezi az egyiket, majd a gyerek kinyitja a szemét, és elmondja, mi változott.

Játékos gyakorlatok a sorok és oszlopok szerint való tájékozódás gyakorlására:

  • Minden eszköznél először keresse meg a gyermek a bal oldalt (ha még bizonytalan, segíthetjük őt, ha azt mondjuk neki, hogy amelyik oldalon a szíved van), és ott a legfelső bemélyedést vagy négyzetet. Innen húzza jobbra az ujját, és mondjuk is el, hogy ez az első sor. Ezután minden soron ugyanígy menjen végig, közben mondja azok sorszámát. Ellenőrzésképp megkérhetjük, húzza végig megint az ujját a második soron, a negyedik soron… Ugyanígy ismertessük az oszlop fogalmát is. Újra keresse meg bal oldalon a legfelső helyet, majd lefelé húzza az ujját, ez lesz az első oszlop. Minden oszlopon haladjon végig, mondja a sorszámukat, majd gyakorlásképp keresse meg a megnevezett oszlopot.

  • Kisebb játékokat, tárgyakat a szülő meghatározása alapján tegyen a gyermek a tartóba, pl.: „A kupakot tedd a második sor harmadik helyére!” „A golyót tedd a harmadik oszlop első helyére!” Szerepcserével is játszhatjuk, amelynél a gyermek utasítása alapján a szülő pakolja a tárgyakat.

  • A szülő előre beletehet a tartóba néhány tárgyat, majd rákérdez azok helyzetére, pl. „Hol van a kisautó, melyik sorban, melyik oszlopban?” Ugyanennél a feladatnál lehet kitalálós játékot is játszani, pl. „Gondoltam egy tárgyra, ami a második oszlop második helyén van. Mi az?” A szülő és a gyermek is fogalmazhat meg ilyen mondatokat.

A táblázatot le tudják tölteni innen:

https://newcloud.kptk.hu/index.php/s/P6oGw2DFa5bWplh

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük