Iskolásoknak

Habilitációs, rehabilitációs ellátás

 

Utazó gyógypedagógusaink tartanak egészségügyi és pedagógiai célú habilitáció, rehabilitációs foglalkozásokat gyengénlátó tanulók számára. Kijárnak Budapesten az általános iskolásokhoz az egyéni foglalkozások megtartására. A nem budapestieknek lehetőségük van bejárni intézményünkbe a foglalkozásokra, emennyiben lakóhelyükön, iskolájukban nem kapnak megfelelő ellátást. A vidékiek számára a kétheti vagy havi rendszerességű tömbös rehabilitációs órák igénylése is lehetséges. Súlyosan látássérültek (aliglátók) és középiskolások részére igény szerint egyénileg egyeztetve szervezünk intenzív rehabilitációs napokat, hetet.

Az alacsony látásteljesítmény következtében aliglátó- vagy súlyos látótérszűkülettel élő tanulóknak nehézséget okozhat az önálló tájékozódás, közlekedés. Gyógypedagógusaink esetenként megtanítják a fehér bottal való közlekedés és tájékozódás elsajátítását. Személyre szabott foglalkozások keretében tanítják az informatikai eszközök, speciális szoftverek önálló használatát. Intézményünk rehabilitációs szakemberei pedig a mindennapos tevékenységek végzéséhez adnak praktikus egyéni tanácsokat.

A szülő és tanuló kérésére tanév közben is biztosítunk bentlakásos egyéni foglalkozásokat. Szállást a vendégszobainkban tudunk biztosítani.

 

Eszközpróba és kölcsönzés

 

Életviteli tábor

 

A gyengénlátó, aliglátó 7-10. osztályos tanulók számára a tanévet követően, júniusban öt napos tábort szervezünk. A program célja – a különböző kulturális programokon való részvétel mellett -, hogy támogassa a fiatalok sorstársi kapcsolatainak alakulását, bővítse a látássérüléssel, saját személyiségükkel kapcsolatos ismereteiket. Lehetőségük nyílik szakemberekkel beszélgetni szemészeti állapotukról, megismerni és kipróbálni az optikai, számítástechnikai segédeszközök terén a látássérült embereket szolgáló újdonságokat. Segítséget kaphatnak az önálló tájékozódáshoz, közlekedéshez szükséges képességek kialakításához is.

 

Tolerancia program

 

Gyengénlátó tanulók ép látású osztálytársai számára szervezett program. Interaktív foglalkozás keretében a tanulók szimulációs szemüvegek alkalmazásával beleélhetik magukat a látássérült osztálytárs helyzetébe. Felső tagozatos és középiskolás osztályok számára ajánljuk a programot. Célja a tolerancia növelése, a helyes attitűdök kialakítása. Tolerancia program igénylését jelezhetik az egymi@gyengenlatok.hu címen.