Eszköztár

Speciális eszközök kiválasztása és kölcsönzése

 

Intézményünk minőségi és mennyiségi tekintetben is az országban páratlanul gazdag eszköztárat alakított ki. A gyengénlátó, aliglátó gyermek, fiatal számára a megfelelő segédeszköz megtalálása és használatának elsajátítása sok türelmet és körültekintést igényel. Az eszközök kiválasztásában nyugodt körülmények és megfelelő mennyiségű idő biztosítása mellett szakember nyújt segítséget. Lehetővé tesszük a kiválasztott eszköz használatának begyakorlását is. A hozzánk fordulók a látásjavító eszközök használatát megkönnyítő egyéb kiegészítőket is megismerhetik, pl.: speciális tanulóasztalt, könyvtartókat, lámpákat, íróeszközöket, alátéteket.

 

A technika fejlődése lehetővé teszi az egészen alacsony látásteljesítményű gyerekek számára is a vizuális ismeretszerzést. A nagy értékű elektronikus olvasókészülékekhez esetenként hosszas ügyintézéssel jutnak hozzá a tanulók. Ebben a nehéz helyzetben segít az eszközkölcsönző. Az általános és középiskolás tanulók részére meghatározott időre kölcsönözzük az eszközöket, amíg a saját eszköz beszerzése megtörténik. Munkatársaink segítik a tanulókat és szüleiket a lehetőségek bemutatásával, az információk átadásával és a támogatási lehetőségek ismertetésével.

 

Az eszköztárban sokféle eszköz megtalálható: elektronikus olvasókészülékek, speciális nagyítók, könyvtartó állványok (olvasótáblák), távcsövek, asztalra rögzíthető lámpák. Ezek egy része bemutatásra szolgál, más része pedig kölcsönözhető.

 

Eszköztárunk szolgáltatásait intézményünk tanulói mellett igénybe vehetik az EGYMI ellátási körébe tartozó integráltan tanuló gyengénlátók is. Az eszközválasztáshoz szükséges előzetes bejelentkezés telefonon vagy e-mailben (eszkoztar@gyengenlatok.hu).