Óvodásoknak

Egyéni foglalkozások

Az óvodás korú gyermekek rendszeres egyéni fejlesztése során kiemelt szerepet kap a látásnevelés, látás-mozgás koordináció, a finommozgás és a megfigyelőképesség fejlesztése.
Szükség esetén logopédiai foglalkozást is biztosítunk a hozzánk egyéni vagy csoportos foglalkozásra járó óvodás gyermekeknek.

 

Csoportos foglalkozások

Csoportos iskola- előkészítő foglalkozásokat szervezünk sok éve az iskolakezdést megelőző tanévben heti rendszerességgel. Emellett havi rendszerességgel is tartunk egy másik csoportos előkészítőt a Budapesttől nagyon távol lakóknak, akik nem tudják megoldani a heti rendszeres utazást. A játékos, kis csoportos (5-10 fős) fejlesztő foglalkozásokat azoknak is javasoljuk, akik lakóhelyükön megkapják az egyéni fejlesztő foglalkozásokat. A foglalkozások középpontjában áll a látásnevelés, különös tekintettel a vizuális gondolkodás-, emlékezet-, képzelet fejlesztése.

A foglalkozásokon sor kerül a tanuláshoz szükséges egyéb képességek: pl.: a nagy-és finommozgás, a hallási differenciáló képesség, a téri tájékozódás fejlesztésére is. A heti rendszeres foglalkozások második órája mindig mozgás: torna és úszás-előkészítés.

Halmozottan sérültek csoportos foglalkozása

Azon gyengénlátó óvodás korú kisgyermekek számára külön csoportos foglalkozást szervezünk, akik a gyengénlátás mellett más sérülésük (értelmi, mozgás, hallás, kommunikáció) is van, de nem speciális óvodába járnak. A kiscsoportos foglalkozások célja a látásfejlesztés mellett többek között az együtt játszás, közös tevékenykedés, szociális kapcsolatok fejlesztése.

 

Játékkölcsönzés

Módszertani intézményünkben több mint 1000 fejlesztőjáték található. A játékokat gyógypedagógusaink használják a fejlesztő foglalkozásaik során, valamint térítésmentesen, meghatározott időre, gyógypedagógusaink javaslata alapján kölcsönözhetik a fejlesztésekre járó családok.

Cinege találkozó

Minden tavasszal megszervezzük óvodás gyerekek, szüleik, testvéreik részére a Cinege találkozót. A családi hétvége lehetőséget teremt arra, hogy a gyengénlátó gyermeket nevelő családok találkozhassanak egymással, hiszen mindenki integráltan, lakóhelye környezetében jár óvodába és nincs sok lehetőségük hasonló helyzetben levő családokkal találkozni. Játékos és szabadidős programok mellett sok beszélgetésre és információcserére is lehetőséget ad a kétnapos program.

 

Szülők iskolája

Az iskolakezdést megelőző tanévben a gyermekek részére csoportos iskola-előkészítő- foglalkozásokat szervezünk. Ennek ideje alatt a szülők tematikus rendezvénysorozaton: szemészeti, nevelési és pszichológiai előadásokon, eszközbemutatón, interaktív szimulációs gyakorlaton vehetnek részt. Szempontokat javaslunk a megfelelő iskola kiválasztásához. Alkalmuk nyílik megismerni a speciális iskola helyi pedagógiai programját, különleges taneszközeit is, valamint tanórát nézhetnek iskolánkban.