Sportegyesület

Egyesületünk története

 

Intézményünkben fontos szerepet tölt be tanulóink rendszeres, tanórán kívüli sportolása. Visszatekintve a múltra:

 

1993-ban alakult meg vezetőségünk támogatásával a Gyengénlátók Diáksportköre, amelynek munkáját a törvényi előírásoknak megfelelően

 

1999-től a Gyengénlátó Diákok Iskolai Sportköre vette át. A sportkör elnöke Kecskeméti Klára gyógypedagógus-testnevelő volt.

Ez idő alatt két fontos esemény is zajlott iskolánkban. 1996-ban az első, majd – a nagy sikerre tekintettel – 2000 márciusában a második nemzetközi Úszóverseny került megrendezésre. Nyolc illetve hat hazai és külföldi csapat kemény küzdelme rengeteg örömöt és új barátságokat, élményeket jelentett diákjainknak.

1999 őszétől indult a Látássérültek Országos Ifjúsági Bajnoksága a Vak Diákok Sportegyesülete szervezésében az Ifjúsági és Sport Minisztérium támogatásával. Őszi és tavaszi fordulóban, három sportágban: atlétika, úszás, goalball mérik össze felkészültségüket a látássérült tanulók. A bajnoki rendszerben négy társintézmény diákjai: a Vakok Batthyányi László Gyermekotthona, Római Katolikus Óvodája, Iskolája, a pécsi Látássérült Fiatalok Speciális Szakiskolája és Szakiskola, a debreceni Dr. Kettesy Aladár Általános Iskola és Kollégium, Pedagógiai Szakszolgálat, a Vak Diákok Sportegyesülete, valamint a Gyengénlátó Diákok Sportegyesülete sportolói indultak.

Az 1998/99-es tanév óta diákjaink nagy küzdelemmel és kitartással vesznek részt az “Élen a tanulásban, élen a sportban” iskolai és fővárosi szintű versengésben. Sportteljesítményükért évenként egy alsó és két felső tagozatos diákunkat – egy lányt, egy fiút – jutalmazunk értékes sportfelszereléssel a “Kovács Csongor Alapítvány a Gyengénlátó Gyermekekért” támogatásával.

Mind a hazai, mind a nemzetközi mezőnyben többször is kiemelkedő eredményt értek el iskolánk legkiválóbb sportolói.

2003 márciusában alakult meg a Gyengénlátó Diákok Sportegyesülete (GYDSE) intézményünk támogatásával. A tehetséges diákjaink egyesületi tagként, B1, B2 és főleg B3 kategóriában versenyeznek a látássérültek részére meghirdetett atlétika, úszás és csörgőlabda versenyeken.

2004-ben Budapesten került megrendezésre a “Fedett pályás Atlétika Világbajnokság”, melyen a verseny nyitószámaként sportolóink 200 méteres bemutató futószámának (mint a VDSE vak versenyzőinek vezetőinek) tapsolhatott a közönség.

2007-től az úszás és az atlétika bajnoki rendszerének szervezése a GYDSE kezébe került. Évente két-két alkalommal atlétika és úszás sportágakban szervezte a Látássérültek Országos Ifjúsági Versenyeit.

 

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségével (FODISZ) 2010-ben kötött együttműködési támogatásnak köszönhetően, atlétika és úszás versenyeink belekerültek a fogyatékkal élők diákolimpiai versenyrendszerébe.

A csörgőlabda bajnoki rendszerének szervezése 2012-től a Magyar Kézilabda Szövetség Parasport Albizottságának kezébe került.  Napjainkban a felmenő rendszerű női és férfi bajnokságban a GYDSE biztos erőt képvisel.

A Sportegyesület, megalakulása óta folyamatosan szervezi az iskolai sportéletet. Különböző sportprogramokat, iskolai versenyeket rendez, felkészíti, versenyezteti sportolóit a látássérült diákok részére kiírt versenyeken.

A sportegyesület működéséhez és a versenyek megrendezéséhez jelentős segítséget nyújt az intézmény, megnyert pályázatok és az aktuálisan működő sportági szövetségek. Mindezek mellett külső támogatóink hosszú évek óta segítik az egyesület sportéletét.

Kiemelkedő támogatóink:

ADIDAS Budapest Kft.

Jeruzsálemi Szent János Független Ispotályos Lovagrend- Máltai Lovagok

Gellért és a Mozaik Lions Klub

Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségével

 

 Információk

GYDSE TAO támogatás közzététele

Sportegyesületünk 2018-19. évi TAO támogatásának közzététele

107/2011. (VI. 30.) Korm. rendelet a látvány csapatsport támogatását biztosító támogatási igazolás kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól

A támogatási igazolás kiállításának feltételét képező sportfejlesztési program jóváhagyása

§ (11) A támogatás igénybevételére jogosult szervezet honlapján köteles közzétenni a jóváhagyást végző szervezet által jóváhagyott sportfejlesztési programját, valamint annak költségtervét, illetve a támogatás (7) bekezdésben meghatározott összegét.

Jóváhagyás dokumentuma 2018 >>> (letöltés)

Elfogadott pályázat és költségterv 2018/2019 >>> (letöltés)

 

GYDSE elérhetősége

email: gydse@gyengenlatok.hu

 

Az idei tanévben lezajlott sporteseményekről a Sportversenyek menüpontban tájékozódhat.

 

Egyesületünk edzői

Henye Rita – Atlétika, csörgőlabda

Testnevelő tanár, a sportegyesület elnöke

Edzés időpontja:

Atlétika: hétfő 15.05 – 16.30

 

 

Kovácsné Fülöp Beáta – Úszás

Testnevelő tanár, gyógytestnevelő, a Testnevelési munkaközösség vezetője, sportegyesület alelnöke

Edzés időpontja:

Úszás: kedd 14.15-16.00

 

Bodányi Levente – Goalball

Tanító, testnevelés műveltségi területtel,

pedagógus szakvizsga közoktatás vezetői szakirány – intézményvezető helyettes

csörgőlabda edző

Edzés időpontja:

Csörgőlabda: csütörtök: 15.05 – 16.30

 

Nyilasiné Brezovszky Andrea

Testnevelő tanár, gyógytestnevelő, TSMT terapeuta

Edzés időpontja:

Labdajátékok: szerda: 15.05 – 15.50

 

Vincze Gábor

Judo oktató

Edzés időpontja:

Judo: szerda: 17.00 – 18.30