Szülőknek

 

Programjainkkal szeretnénk elérni, hogy a szülők és más családtagok tájékozottak legyenek egészségügyi és nevelési kérdésekben, ismerjék a sajátos nevelési igényhez kapcsolódó jogokat és lehetőségeket. Ismerjenek más családokat, amelyben gyengénlátó gyermeket nevelnek.

 

Egyéni konzultáció

 

A szülők részt vehetnek az egyéni fejlesztő foglalkozásokon, megfigyelhetik, hogyan foglalkozik a gyógypedagógus a gyermekkel, milyen módszerekkel fejleszti képességeit. Utazótanáraink a gyermekek szüleivel rendszeresen megbeszélik a kicsik szemészeti állapotát, javaslatokat tesznek a velük való speciális törődésre.

Az általános- és középiskolás gyerekek szülei számára utazótanáraink telefonon, e-mailben vagy – előre egyeztetett időpontban – személyesen adnak választ a gyermek látásával, integrált oktatásával kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

 

Családi hétvégék

 

Óvodás gyermekek, 4. és 7. osztályos tanulók és szüleik részére minden évben családi hétvégét rendezünk. A kétnapos rendezvények alkalmat adnak a közös élményszerzésre, hasonló helyzetben lévő családoknak a tapasztalatcserére, a gyógypedagógusokkal, pszichológusokkal való konzultációra.

 

“Szülők iskolája”

 

Az iskolakezdést megelőző tanévben a gyermekek részére csoportos iskola-előkészítő- foglalkozásokat szervezünk. Ennek ideje alatt a szülők előre tervezett tematikájú rendezvénysorozaton: szemészeti, nevelési és pszichológiai előadásokon, eszközbemutatón, interaktív szimulációs gyakorlaton vehetnek részt. Szempontokat javaslunk a megfelelő iskola kiválasztásához. Alkalmuk nyílik megismerni a speciális iskola helyi pedagógiai programját, különleges taneszközeit is, valamint tanórát nézhetnek iskolánkban.

 

Kiadványok szülők számára

 

“Fejlesztő eljárások óvodáskorú gyengénlátó, aliglátó gyermekek számára”

Szülőknek és óvodapedagógusoknak készült, ráirányítja a figyelmet a gyermek életében fontos fejlődési szakaszra, a látássérülés szempontjából hangsúlyozottan fejlesztendő területekre.

“Nevelési tanácsok iskoláskorú gyengénlátó gyerekek szülei számára”

Ebben a kiadványban összegyűjtöttük a leggyakoribb szülői kérdéseket, s igyekszünk ezekre korszerű válaszokat adni.

Az elektronikus anyagokat módszertani intézményünktől kérhetik az érintettek.