Gumizás

A gumikkal való manipuláció fejleszti a gyermekek finommotorikáját, erősödnek a kézfejük izmai. A következő játék emellett a szem-kéz koordinációjukat és a vizuális differenciálásukat is fejleszti.

A játékhoz szükséges eszközök:

  • 4-5 darab fél literes PET palack
  • ezekre való különböző színű kupakok
  • a kupakok színeinek megfelelő befőttes gumik vagy hajgumik
  • tál vagy doboz

Négy-öt fél literes PET palackot töltsenek teli vízzel, hogy ne boruljanak fel, stabilan álljanak. Mindegyikre csavarjanak más-más színű kupakot! Egy sorba állítsák ezeket! A kupakok színeinek megfelelő befőttes vagy hajgumikat tegyenek egy tálba, mindből kb. 5 darabot. Ellőtte ellenőrizzék, hogy elég rugalmasak-e, rá lehet-e húzni ezeket a palackokra. A tál vagy doboz legyen eltérő színű tőlük, kontrasztos, hogy könnyebben észre lehessen venni benne a tárgyakat. A gyermeknek a gumikat kell a megfelelő színes kupakú palack testére húzni. Segíthetik a feladatmegértést azzal, hogy először Önök tesznek mindre egy gumit, közben szóban is megfogalmazzák a cselekvésüket, pl.: „Kiveszek egy piros gumit a tálból. Ezt kinyújtom és ráhúzom a piros kupakos palackra.”

A játékot a gyermek képességeihez igazíthatják: könnyebb és rövidebb a feladat, ha a palackok és a gumik számát csökkentik; nehezebb és hosszabb figyelmet igénylő, ha több tárgyat használnak.

Játékvariáció:

Mennyiségeket is egyeztethet a gyermek. Ez a számolási képességét is fejleszti. Papírokra rajzoljanak a dobókocka oldalainak megfelelően pöttyöket, vagy írjanak rá számjegyeket, ha ismeri már a gyermek ezeket. Az ábra legyen nagy méretű, a papír színétől eltérő, azzal kontrasztos, és élénk színű filctollal készüljön! Ezután ragasszák rá ezeket cellux segítségével a palackokra! A gyermek a számképnek vagy a számjegynek megfelelő mennyiségű gumit húzzon a palackokra!

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük