Anyák napi színező, kifeső

Április végén az óvodás és a kisiskolás gyerekek rendszerint az Anyák napjára készülnek. Sokszor téma ez a fejlesztő foglalkozásokon is.

Néhány olyan egyszerűbb színezőt készítettem, melyet a legkisebb óvodások és a nagyon rosszul látó, aliglátó gyermekek is ügyesen ki tudnak színeznek. Lehet a képeket színes ceruzával, zsírkrétával, filctollal, ujjfestékkel, vízfestékkel, temperával festeni, ujjal, ecsettel, fültisztító pálcikával…, ki miben ügyesebb, kinek milyen a látása.
Ügyesebb iskolások, akik már használják a számítógépet és az egeret, különböző programokkal, mint pl. Paint (az szinte mindenkinek van a telepítve) is színezhetnek. Ezt nagyon szokták szeretni a gyerekek és nagyon jól fejteszti a szem-kézkoordinációt. Haladóbb szinten maguk is rajzolhatnak, szerkeszthetnek egyedi képet, akár feliratokkal.

Készítette: Kónya Katalin

Képességfejlesztő ötletek legó, tüsi vagy építőkockák felhasználásával 2.

Folytatom a korábbi bejegyzésemet, és újabb játékötleteket írok legó, tüsi ill. építőkockákhoz.

A lentebb ismertetett játékok fejlesztik a gyermek kézügyességét (finommotorikáját), a szem-kéz koordinációt, a vizuális figyelmet, emlékezetet, vizuális differenciálást, gondolkodást, és a térészlelést.

Az eszközök megválasztásának szempontjai a korábbi bejegyzésben olvashatók.

Játékötletek:

 • Mi változott? játék

A gyermek jól figyeljen meg egy általunk, vagy általa felépített alakzatot, majd csukja be a szemét! Változtassunk meg rajta egy dolgot, majd a gyermek, miután a szemét kinyitotta, fogalmazza meg, mi változott! Ha könnyen megy, nehezíthetjük a feladatot úgy, hogy egyre több dolgon módosítunk.

 • Emlékezetből építés

Kezdetben néhány kockából álló alakzatot készít a gyermek. Ezután jól figyelje meg, majd félretesszük ezt, ő pedig újra építse meg emlékezetből. Ezután az eredetivel összehasonlíthatja, sikerült-e ugyanolyat alkotnia. A gyermek képességeitől függően nehezíthetjük a feladatot több kockából álló alakzat építésével.

 • Transzformációs építés (szabályok szerint módosítás)

Megépítünk egy alakzatot (ezt végig a gyermek előtt hagyjuk, nézheti), majd megkérjük őt, hogy készítsen ő is egy ilyet, de adjunk meg egy módosító szabályt is, pl.: „Építsd sárgából, amit én pirosból!” vagy „Építsd kockából, amit én téglalapból!” (természetesen ez utóbbit csak akkor, ha a gyermek tisztában van ezekkel a fogalmakkal.)

 • Síkbeli ábra megjelenítése térben

Rajzoljunk le egy építményt oldalnézetből, színezzük is ki, majd a gyermek ez alapján építsen! Ha a gyermek színtévesztő, minden színhez találjunk ki egy jelet, rajzot (lásd előző bejegyzés), melyeket a színeknek megfelelően a rajzra és a kockákra is rárajzolhatunk. 

 • Térbeli alakzat megjelenítése síkban

Egy felépített alakzatot a gyermek oldalnézetből, felülnézetből, vagy alulnézetből (Hogy látjuk oldalról/felülről/alulról?) lerajzolhat, vagy általunk készített ábrát kiszínezhet az építménynek megfelelően. Színtévesztő gyermekek ceruzáira, filctollaira is rajzoljuk rá a színeknek megfelelő jeleket.

Készítette: Kolozs Ildikó

Játék az illatokkal, szagokkal

A szaglóérzék fejlesztése, a szaglás „gyakoroltatása” talán kevésbé tűnik hasznos, vagy fontos dolognak. Pedig a hétköznapi életben mindannyian sokszor használjuk a szaglásunkat (elsősorban az élelmiszerekkel kapcsolatban), csak sokszor nem is tudatosul bennünk.  A gyermekek többsége szívesen szagol meg különböző dolgokat, de természetesen lehetnek nagy egyéni különbségek ezen a téren. Kezdetben mindenképpen olyan dolgokat szagoltassunk a gyermekkel, amiktől nem undorodik, amikről tudjuk, hogy szereti, hogy kellemes élmény, jó játék legyen ez a számára. A játék során figyelembe kell venni, hogy az orrunk a „legfáradékonyabb” érzékszervünk, hamar telítődik, ezért néhány illat megszagolása után tartsunk szünetet, váltsunk tevékenységet.

 1. Ismerős illatok

– szagoltassunk a gyermekkel általa jól ismert, egyértelmű illatokat, majd következő alkalommal már ne áruljuk el előre, mit mutatunk neki, próbálja meg kitalálni. Segítség lehet, ha az adott dolgok képét, csomagolását, vagy néhány darabját letesszük elé az asztalra, majd valamelyikből szagoltatunk vele. Érdemes csukott szemmel szagolnia, de ha nem tudja/akarja csukva tartani a szemét, akkor az egyik tenyerünket az orra fölé, az orrnyergéhez tarthatjuk „ellenzőként”, és a másik kezünkkel az orra alá tarthatjuk a szagolni valót.

A konyha számtalan lehetőséget kínál az illatok feltérképezésére. Pl.: különböző zöldségek, gyümölcsök, pékáruk illata, fűszerek, tea, kakaó, stb. Az édességekkel feltehetőleg nagy sikerünk lesz: csokoládé, keksz, sütemény, mogyorókrém, lekvárok, stb.

Az éppen fövő étel illata sok esetben jellegzetes, és nem ugyanolyan, mint a már kész ételé, más a meleg, és más a hideg étel illata. Ezekre mind felhívhatjuk a figyelmét.

 • Új illatok

Később áttérhetünk a kevésbé ismert, vagy kevésbé jellegzetes ételek illatára: liszt, cukor, tej, tejtermékek, olaj, magvak, aszalványok, stb. Nyissuk ki a hűtőt, és szimatoljuk meg vele együtt, mit érzünk, majd mutassuk is meg neki, hogy minek a szagát-illatát érezhette.

A fürdőszoba a másik terület, ahol számos illatot találunk: szappan, tusfürdő, mosószer, öblítő, krémek, stb. Figyeljünk rá, hogy a különböző flakonokba, tégelyekbe soha ne szagoljunk bele közvetlenül, hanem, ahogy a kémia órán tanultuk, emeljük az orrunk közelébe, és a kezünkkel az orrunk felé legyezgetve tereljük az illatot az orrunkhoz. Erre tanítsuk meg a gyermeket is, hiszen egy-egy erősebb szagú dologba közvetlenül beleszagolni meglehetősen rossz élmény lehet. Természetesen a maró hatású, erős tisztítószereket soha ne szagoltassuk meg még legyezgetve sem, hanem csak a használatuk után a levegőben terjedő szagukat (pl. fürdőszoba- vagy WC takarítás után).

Fokozatosan taníthatjuk a kisgyermeknek, hogy a szagok, illatok révén milyen fontos információkhoz tud jutni (pl. egy élelmiszer friss-e még, vagy esetleg már romlott…)

 • „4 D”-s mesék

Kedvenc mesénkhez, diafilmünkhöz kereshetünk odaillő illatokat is. Az adott részhez érve mindenki megszagolhatja pl. Anya parfümjét („virágillat szállt”), vaníliáscukrot („Nagyi süteményt sütött”), stb. Természetesen mi magunk is találhatunk ki „illatos” történeteket a gyermekkel együtt.

Készítette: Garai Szilvia

Virágos kép tenyérlenyomattal

Készíthetünk tulipános képet, anyák napi üdvözlőlapot olyan módon, hogy a gyermek tenyérlenyomata (zárt ujjakkal) adja a tulipán fejét, a virágkelyhet.

Nem nagyon felhígított vízfestékkel, esetleg, ha van otthon, akkor ujjfestékkel kenjük be egyenletesen a gyermek tenyerét, majd nyomja rá a papír felsőbb részére. Méhecskét is rajzolhat úgy, hogy a méh teste az ujjlenyomatával készül, és rajzol rá szárnyakat. Rajzoljon a tulipánnak szárat, levelet, körülötte kidíszítheti a képet fűvel, virágokkal, lepkékkel, szivecskékkel…stb. 

Apa írhat rá üdvözlő szöveget is (pl. Anyának szeretettel: Sári) Ha a szárára ragasztunk egy szalagból kötött masnit is, igazán szép ünnepi virágszálunk lesz, Anya biztosan fog neki örülni! Készítsünk egyet Nagymamának, Keresztmamának is – ha a fotóját elküldjük, örömet szerzünk vele addig is, amíg személyesen át nem tudjuk adni. De akár videót, vagy fényképsorozatot is készíthetünk a kézműveskedés folyamatáról: Így készült az ajándék.

Készítette: Garai Szilvia, Kolozs Ildikó

Gyurmatapogató játék

Ezt a játékot két vagy több ember játszhatja. Nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánlom, de nehezebb feladatokkal nagyobb gyerekeket is bevonhatunk. Szükséges eszközök: gyurma, alátét, papír, vastag filctoll, olló, kisebb kendő vagy terítő. A játék lényege, hogy gyurmából kialakított alakzatot kell tapintás alapján felismerni. Fejleszti a gyermekek kézügyességét (finommotorikáját), vizuális észlelését, tapintását, figyelmét.

Először készítsünk mintakártyákat hozzá! Papírból vágjunk ki négyzeteket, melyekre rajzolhatunk  vastag filctollal betűket (kicsi, vagy nagy, nyomtatott vagy írott), számjegyeket, különböző vonalakat, alakzatokat. Minél összetettebb ez, annál nehezebb kitalálni tapintás alapján.

Helyezzük el ezeket a kártyákat az asztalon, hogy mindenki jól láthassa! Az első játékos egy alátéten gyurmából kialakítja az egyik kártyán látható betűt vagy alakzatot, miközben a másiknak be van csukva a szeme. Ha készen van, letakarja azt egy kendővel, majd a másik játékos elé tolja.  Fontos, hogy közben ne forgassuk el az alátéttel az alakzatot, hanem az ugyanúgy álljon, mint a papíron a minta! A másik játékos a kendő alatt kitapogatja az alakzatot, megmutatja, melyik kártyán lévő rajz azonos vele. Ezután szerepcserével folytatódhat a játék, most a második játékos rak ki az elsőnek mintát gyurmából.

Ha olyan betűket és a számjegyeket szeretnénk kialakítani a gyurmából, melyeket a gyermek már jól felismer, nem szükséges kártyákat használnunk.

Óvodásoknak egyszerűbb formákat, vonalakat rajzoljunk (pl. kör, négyzet, háromszög, álló egyenes…), és egyszerre csak kevés kártyát helyezzünk az asztalra!  Nagyobb gyerekeknek lehet bonyolultabb, egymáshoz hasonlító, kis dologban különböző ábrákat, és a kártyák számát is növelhetjük.

A mintakártyák elkészítésének szempontjai:

 • A filctoll színét úgy válasszuk meg, hogy legyen kontrasztos a papír színével, pl. fehér papírra fekete vagy sötétkék filctollal rajzoljunk!
 • Vastag filctollat használjunk!
 • A kártyák és rajzok mérete legyen akkora, hogy a gyermek jól lássa, de a szükségesnél ne legyen nagyobb méretű, mert így nehezebben látható át az összes.

Készítette: Kolozs Ildikó

Betűvadász

Kinek ajánlott? Alsó tagozatos iskolásoknak, elsősorban azoknak, akiknek a betűfelismerés még gondot okoz.

Mit fejleszt? A vizuális differenciálást, a követő szemmozgásokat, a vizuális figyelmet, koncentrációt, feladattartást.

Mi a feladat? Egy betűt kell keresni az értelmetlen sorok között, jelen esetben a T betűt. A cél, hogy minden keresett betű valahogy meg legyen jelölve: be legyen karikázva vagy át legyen húzva. Természetesen ez a feladat többféle betűvel is elvégezhető. A nagy nyomtatott betűket könnyebb felismerni, de ha ez már jól megy, akkor jöhet a kis nyomtatott betűk vadászata!

Ez a feladat erősen igénybeveszi a gyermek idegrendszerét, ezért mindenképp iktassanak be utána egy pihentető gyakorlatot!

A feladatlap megtalálható itt:

https://newcloud.kptk.hu/index.php/s/EYX7vOZeqxLRajS

Készítette: Szekeres Veronika

WC papír guriga újrahasznosítási ötletek a Föld napja alkalmából

Körülbelül egy hónappal ezelőtt attól voltak hangosak a hírek, hogy az emberek – sok más termék mellett – tucatjával vásároltak a WC papírt. Ennek apropóján kezdtem el azon gondolkodni, hogyan lehetne felhasználni a megmaradt gurigákat. Az interneten keresgélve számos ötletet találni, melyekből most néhány különlegesebbet és viszonylag egyszerűt gyűjtöttem össze. Mivel április 22. a Föld napja, így az újrahasznosítás jegyében duplán aktuálisak ezek az ötletek.

Különböző nehézségű tevékenységeket fogok felsorolni. Van, amelyet a gyermek egyedül is meg tud csinálni, van, amihez szükség van a szülő segítségére is. Van, amit elsősorban az óvodások élveznek, van, amit az iskolások és van, ami bármely korosztálynak jó. Azonban mindegyikre elmondható, hogy kiválóan fejleszti a vizuális részképességeket, a figyelmet, a nagymozgást, a finommotorikát, a grafomotorikát, a szem-kéz koordinációt és a kreativitást.

Mivel ezek nem a saját ötleteim, mindenhol leírom, melyik honlapról származik.

És akkor, íme, mire is lehet jó a WC papír guriga:

(https://gyermekember.blog.hu/2012/09/18/kreativ_jatekotletek_wc_papir_gurigabol)

Összeállítást készítette: Horváth Melinda

Szív díszítés – fűzés papíron – ajándéknak is jó ötlet

A fűzés, mint tevékenység végzése hasznos minden gyermeknek, különösen is a gyengénlátó gyermekeknek, hiszen fejleszti a szem-kéz koordinációjukat és a finommotorikájukat is, amelyek elmaradást mutathatnak náluk. Óvodás és iskolás gyermekek számára is ajánlom a következő kézműves foglalatosságot. Az elkészült alkotás ajándékba is adható, például a közelgő Anyák napja alkalmából.

Szükségünk lesz egy kartonlapra, lyukasztóra és fűzőszálra, amely lehet vastagabb fonal, zsinór vagy vékony szalag. Jó, ha van kéznél szigetelő szalag is.

Először rajzoljuk meg a kartonra a mintát, amely bármi lehet. Én szívet készítek most, de lehet óvodai jeleket (pl. gomba, halacska, házikó, pillangó), vagy más egyszerű alakzatokat is (pl. négyzet, kör). Vágjuk ki, majd a szélén kb. 1 centiméterenként készítsünk lyukakat a lyukasztóval. A lyukak száma páros szám legyen, mert akkor jön ki szépen a fűzés mintája.

Körbefűzhetjük a papír szélét szaggatottan, vagy egymásba kapcsolódóan, ill. egyes formáknál jól mutathat, ha a közepén is átfűzzük a fonalat a távolabbi lyukakat összekötve így.

Vágjuk le a fűzőszálat a fűzés célja alapján a megfelelő méretűre! Ha a karton szélén „szaggatottan” szeretnénk fűzni, akkor kicsivel hosszabb legyen attól, mint amivel körbe tudnánk keríteni a mintát. Ha teljesen körbefűzzük, akkor több mint kétszer olyan hosszú legyen. Mindenesetre ne legyen túl hosszú a szál, mert azzal nehezen boldogul a gyermek, inkább pótoljuk majd azt a fűzés közben.

Bármilyen fűzőszálat is használjunk, könnyebb a gyermeknek azt átdugni a lyukakon, ha az elejét körbetekerjük a színétől eltérő színű szigetelő szalaggal (lásd a képen). Ennek hiányában cellux ragasztószalaggal egy kis papírdarabot, és előtte, mögötte a fonalat is betekerhetjük, de a szigetelő szalag a tapasztalatom szerint jobban a helyén marad. Mindez azért szükséges, mert így nem jön szét a fonal, szalag vagy zsinór, és a gyengénlátó gyermeknek könnyebb is észrevennie, hol van annak az eleje.

A fűzőszál végét a karton hátuljára ragaszthatjuk cellux ragasztóval, vagy nagy csomót köthetünk rá, vagy egy gemkapoccsal rögzíthetjük a szélén, amit a fűzés végeztével eltávolítunk a kartonról. A szigetelő szalagot pedig a végén levághatjuk a fűzőszálról. Ha szeretnénk masnit is kötni rá, akkor hagyjunk a fűzés kezdetén és a végén is egy-egy hosszabb fonalat, amelyből elkészítjük majd ezt.

Kisebb gyerekeknek szükség esetén segíteni kell még a fűzés menetében, hogy honnan és melyik lyukba kell befűzni a szálat.

Az elkészült művet tovább díszítheti a gyermek saját rajzával, esetleg matricával, ill. ráírhatunk kedves üzenetet is. Akár hurkapálcikára is rögzíthetjük, vagy akasztót köthetünk rá.

Ha ajándékba szánjuk, biztos nagy örömet szerzünk majd a megajándékozottnak!

Készítette: Kolozs Ildikó

Bowling pet palackból

A jól ismert bowling játékot otthon is könnyedén előállíthatjuk, ezzel is fejlesztve a szem-kéz koordinációt.

Eszközök:

 • 10 db pet palack (kicsiknél kevesebb is elég)
 • egy nehezebb kislabda
 • a palackok jelöléséhez papír, cellux, filctoll

Elkészítés:

 1. A palackokat jelöljük meg színekkel, számokkal vagy mindkettővel. Ez jelenti, hogy hány pontot érnek (kicsiknél az sem baj, ha mind egyforma, és minden eldőlt bábu egy pontot ér).
 2. Helyezzük el a bábukat a földön háromszög formában (4, 3, 2, 1). Jó, ha a háttér semleges színű!
 3. Húzzunk egy vonalat a padlóra (vagy ragasszunk oda egy csíkot), ahonnan gurítani fogunk.
 4. Beszéljük meg, hogy hány gurításból áll egy kör, és már kezdődhet is a móka!

(ha túl könnyen felborulnak a palackok, tölthetünk az aljára egy kis vizet)

Készítette: Némethné Izer Szilvia