Variációk legóra

Ezek a játékok elsősorban óvodás, illetve alsó tagozatos gyermekeknek ajánlottak. Kiválóan fejlesztik a gondolkodást, a vizuális megfigyelőképességet, differenciálást és emlékezetet, emellett bővíthető velük a szókincs és az általános ismeretek is. Ha a gyermek rakja ki a legó „képeket”, finommotorikája és kreativitása is fejlődik.

Szükség van hozzájuk egy alapra és olyan legókészletre, amely nem csupán építőkockákból áll, hanem tartalmaz különböző figurákat is (pl. emberek, állatok, tárgyak stb.).

Játékvariációk:

 1. Az alap két felére megépítünk egy-egy nagyon hasonló képet (pl. kertet), a gyermeknek pedig meg kell találnia a két kép közötti különbségeket (ezek számát előre mondjuk meg). A különbségek számát a gyermek képességeinek megfelelően határozzuk meg, illetve ennek növelésével nehezíthetünk a játékon. Nagyobb gyermekek esetében néha szerepet is cserélhetünk: ő építse meg a két képet és mi vagy a tesó keresse meg a különbségeket.
 2. Építsünk egy képet (pl. kertet, tűzoltóállomást – amihez van legónk) és rakjunk bele olyan elemeket is, amelyek nem illenek oda (pl. ajtó a kert közepén, fa egy épület belsejében). Ez után kérjük meg a gyermeket, hogy vegye ki vagy nevezze meg azokat a dolgokat, amelyek nem illenek a képbe. Meg is magyarázhatja, hogy mi miért nem jó. Itt is előre határozzuk meg, hogy hány tárgyat kell keresnie, és ennek a növelésével lehet nehezíteni a játékon. Ha a gyermeknek van kedve, itt is cserélhetünk szerepet vagy építhet feladványt a tesónak.
 3. Használhatjuk az előző változathoz felépített képet is, de készíthetünk egy egyszerűbbet is. Megmutatjuk a gyermeknek, megkérjük, hogy mindent nézzen meg alaposan, mert utána varázsolni fogunk (meg fogunk változtatni valamit). Ha úgy érzi, jól megfigyelte a képet, csukja be a szemét, mi pedig vegyünk el, cseréljünk ki valamit vagy rakjunk új elemet a képre. A gyerekek nagyon szeretik, ha ilyenkor varázsigét is mondunk – elvégre varázsolunk J Ha végeztünk, nyissa ki a szemét és mondja meg, mi változott. Először érdemes csak egy elemet változtatni és fokozatosan növelni ennek mennyiségét, de úgy gondolom, nem érdemes 3-4 elem fölé menni. Játszhatjuk úgy is, hogy előre megmondjuk, elvenni, cserélni vagy hozzárakni fogunk – ez segítség lehet a kevésbé gyakorlottaknak. Ha több elemen változtatunk, először például csak vegyük el őket és később keverjük a lehetőségeket (pl. egy tárgyat elveszek, kettőt kicserélek másra).

Jó szórakozást!

Készítette: Horváth Melinda

Válogatás színek szerint csipesszel 2.

Ez a játék elsősorban óvodás gyermekeknek ajánlott, de alsó tagozatosok is bátran kipróbálhatják.

Fejleszti a vizuális megfigyelőképességet, a finommotorikát és a szem-kéz koordinációt.

Szükség van hozzá rajzlapra, különböző színű krepp-papírokra vagy szalvétákra és ugyanolyan színű filctollakra, ruhacsipeszre, ragasztóra, esetleg egy tálcára.

A feladat a következő:

 • Bemelegítésként vagy külön játékként a krepp-papír galacsinokat maga a gyermek is elkészítheti (színenként 6-10 darab). Már itt is megneveztethetjük a gyermekkel a használt színeket, de a válogatás előtt mindenképpen tegyük ezt meg. Érdemes előre feldarabolni a krepp-papírt, mert a gyermek nem biztos, hogy meg tudja ítélni, mekkora darabra van szükség egy galacsinhoz. Közben mi rajzoljunk a lapra mindegyik színnel 1-1 nagyobb vagy 2-2 kisebb kört.
 • Ha elkészültek a galacsinok, szórjuk bele őket egy tálcába, készítsük ki a csipeszt és az elkészült feladatlapot.
 • A gyermek feladata az, hogy a galacsinokat csipesszel megfogva tegye az azonos színű karikába. Kisebb gyermekeknél vagy akinek kevésbé ügyes a keze, elhagyhatjuk a csipeszt és dolgozhat a gyermek a kezével.
 • A válogatás után – vagy egy másik napon, új játékként – a galacsinokat bele is ragaszthatjuk a gyermekkel közösen a körökbe.

Készítette: Horváth Melinda

Betűkirakó

Ezzel a játékkal az 1-2. osztályos gyermekek gyakorolhatják a már tanult betűket. Fejleszti a finommotorikát, grafomotorikát, a szem-kéz koordinációt, a rész-egész észlelését, a gondolkodást és az ismeretek előhívását is gyakorolhatjuk vele.

Szükség van hozzá fehér lapra, vastag filctollra és ollóra. Ha A/4-es lappal dolgozunk, vágjuk 4 részre a lapot. Mindegyik kis lapra írjunk egy, a gyermek által ismert betűt. A betűket vágjuk 3-4 darabba, keverjük össze 2-3 betű darabjait és már kezdődhet is a kirakó! Használhatunk kis- vagy nagy-, illetve írott vagy nyomtatott betűket attól függően, hogy gyermekünk melyiket ismeri fel a legbiztosabban. Azonban mindegyiknél fontos, hogy nagy méretű betűket írjunk. Segítség lehet, ha minden betűt más színnel írunk. Ha a gyermeknek van kedve, ő maga is elkészítheti a kirakó darabjait.

Jó szórakozást!

Készítette: Horváth Melinda

Termések válogatása, terméskép készítése

Otthon is végezhető fejlesztő feladat a különféle termések szétválogatása. Ezekkel gyönyörű képeket is készíthet a gyermek úgy, hogy gyurmába belenyomkodja egy szép mintát kialakítva így, vagy papírra, ill. dobozra felragasztja a magokat. Mindezek a tevékenységek fejlesztik a gyermek finommotorikáját, szem-kéz koordinációját, vizuális észlelését, feladattudatát, feladattartását, figyelmét.

Kisebb gyermekek, ill. akik még nem gyakorlottak a válogatásokban, először kétfelé szortírozzanak, míg akiknek ez már nem jelentene kihívást, három- vagy négyfelé is  válogathatják a terméseket. Egyszerűbb és rövidebb lesz a feladat, ha mindegyikből csak néhány darabot teszünk egy tálba, míg ha sokat rakunk, akkor hosszabb ideig tart majd a válogatás, nagyobb kitartásra van szükség. Ahogy a gyermek fejlődik, ügyesedik, egyre többféle termést, és azokból egyre több darabot adhatunk neki válogatás céljából. Azoknak a gyerekeknek, akiknek jobb a közeli látásélességük, és fejlettebb a finommotorikájuk, adhatunk kisebb magokat, pl.: kávészemek, napraforgómag, sárgaborsó, lencse, babszemek, rizs, kukorica, vöröslencse. Akik közelre nagyon rosszul látnak, ill. gyenge a finommotorikájuk, először nagyobb terméseket válogassanak, pl.: tökmag, mogyoró, dió, mandula, nagyobb babszemek, gesztenye, makk.  Tegyük a különféle terméseket egy tálba, majd a termések számának megfelelő számú kisebb tálkát vagy dobozt helyezzünk sorban az asztalra. Tehetünk tálcát is ezek alá. Beszéljük meg a gyermekkel, melyik milyen mag, honnan lehet felismerni. Hívjuk fel a figyelmét a látható és a tapintható tulajdonságokra is! Ezután mondjuk el és mutassuk is, hogy melyik magokat hova kell tennie, majd kezdődhet a válogatás.

A szétválogatott magokból terméskép is készíthető. Kisebb gyermekek só-liszt, vagy levegőre száradó gyurmába is belenyomkodhatják a magokat. Előtte nyújtsuk ki vékonyra a gyurmát, majd egy kör vagy négyszög alakú tárgyat helyezzünk rá és vágjuk körbe. Virág vagy más sütikiszúró formát is használhatunk.

Másik lehetőség, hogy a magokat papírra ragasztjuk fel. Rajzoljunk, vagy nyomtassunk ki ehhez egy mintát, egy figurát, amelynek az egyes részeit ragasztózzuk be hobbiragasztóval vagy más folyékony ragasztóval, majd a gyermek erre a területre ráteheti a nagyobb magokat vagy rászórhatja a kisebb terméseket. Papírdobozok fedelét, oldalát is díszíthetjük a felragasztott magokból kialakított szép mintákkal.

A képek forrása:

https://hu.pinterest.com/pin/121104677468095226/

https://hu.pinterest.com/pin/419819996488092904/

https://hu.pinterest.com/pin/339529259410481084/

https://hu.pinterest.com/pin/826551337835832536/

http://1.bp.blogspot.com/-mQboV-fTqdg/T4Sa69SHNSI/AAAAAAAAEg4/mg2tbs8brJ8/s320/1.JPG

https://i2.wp.com/www.freekidscrafts.com/wp-content/uploads/bean-owl-mosaic.jpg?w=655&ssl=1

A bagoly sablonja erről a linkről kinyomtatható: https://www.freekidscrafts.com/bean-mosaic-owl/bean-owl-mosaic-pattern/

Készítette: Kolozs Ildikó

Vizuális memória fejlesztése 3-4 éveseknek

Gyengénlátó kisgyermekeknél a hosszú és rövid távú vizuális emlékezet fejlesztése kiemelkedő jelentőséggel bír. Amíg egy jól látó kisiskolás gyermek egy pillantással átlátja a táskája tartalmát, lemásol bármit a tábláról vagy könyvből a füzetébe, átlátja az iskola épületét az aulán át, addig a gyengénlátó kisgyermeknek ez sok vizuális pásztázást, keresést jelent. Ez egyrészt fárasztó, másrészt sok időt vesz el. Minél több dolgot tud az emlékezetében tartani, annál jobban lecsökken a keresésre fordított idő.

Éppen ezért minél korábban érdemes elkezdeni az emlékező képesség célzott fejlesztését.

1. szint: építőkockák

Válasszunk a gyermek építőkockáiból 3 egyforma alakú kockát, pl. piros, kék, sárga. Színlátási zavar esetén különböző alakúak legyenek. A lényeg, hogy ezek a játékok kevés vizuális információt hordoznak, nem kell a gyermeknek azon gondolkodni, mi van az asztalon. Tegyünk le a kockákat az asztalra, a gyermek figyelje meg egy kicsit. Majd kérjük, hogy csukja be a szemét, mert el fogunk venni egy kockát, és neki ki kell találnia, hogy melyik hiányzik. Így is teszünk. Figyelem: a többi kocka változatlan marad, ne nyúljunk hozzá, ne keverjük össze!

Ha már jól megy, növeljük az elemek számát, egyszerre mindig csak eggyel, pl. hozzáteszünk egy negyedik, zöld kockát.

2. szint: tárgyak

Keressünk a gyermek által jól ismert tárgyakat. Lehetnek a gyermek saját apró játékai, vagy eszközök a konyhából pl. pohár, kanál. Tegyük középre egy kupacba, jól nézze meg, nevezzük is meg mindet közösen. Csukja be a szemét, elveszünk egyet. Mi hiányzik? Ha jól megy, elveszünk kettőt. És így tovább, a végén nem marad a kupacban egy sem. Ő viszont már fel tudja idézni fejből az összes elemet, amit látott!

3. szint: képi szint – egyszerű alakzatok lerajzolva, pl szív, virág, labda, ház

Az aliglátó gyermekek itt bizony sokszor elakadnak, mert nem ismerik az ábrákat! Ha ez nem megy, térjük vissza az építőkockákhoz, de lerajzolva. Tehát rajzolunk négy kártyára négy különböző négyzetet, pirosat, sárgát, kéket, zöldet.

Ha ez jól megy, jöhetnek az egyszerű, gyermek által is jól felismerhető ábrák.

4. szint: Egyszerű memóriakártya bevezetése

Az egyik legegyszerűbb játék a memóriakártya. A gyermek életkorával, ügyességével növelhető a keresendő párok száma, és ezzel a vizuális információk megtartásának hossza is. Később tematikusan is játszható, erről a következő bejegyzésben lesz szó. Most leírok egy egyszerű memóriakártya készítést, és azt is, hogyan tanítsuk meg a gyermeknek!

Szükséges eszközök:

 • 12-16 db vastagabb kartonpapír négyzet (7×7 cm méretűből 12 db fér ki egy A4-es lapra)
 • színes filcek, vagy jó minőségű színes ceruzák
 • fekete filc a kontúrozáshoz (aliglátóknak pufifestékkel is kontúrozhatunk, hogy kitapintható legyen, vagy fonalat ragaszthatunk rá)

3-4 évesen 6-8 pár elegendő a vizuális memória fejlesztéséhez.  Keressünk olyan egyszerű ábrákat, amelyeket a gyermek már biztosan felismer (pl. óvodai jelek). Le is rajzolhatjuk először egy sima papírra, és kérdezzük meg őt is, mert előfordulhat, hogy ami a számunkra egyértelmű, az neki nem az. Ötletek: napocska, szív, fenyőfa, ház, virág, felhő, labda, pillangó, fagyi, esernyő, csillag, alma…stb.

Azért vastag kartonra készítsük, hogy játék közben könnyebben felvehető legyen az asztalról, másrészt pedig ne látszódjon át. Ha megrajzoltuk a kartonra, színezzük ki, majd fekete filccel rajzoljuk át a kontúrját. Keressünk egy egyszínű, lehetőleg nem fehér alapot (én zöld tálcát választottam) hogy vizuálisan körbehatároljuk a játékterületet és jó kontrasztot biztosítsunk. Kezdődhet is a játék!

1. Ismerkedés a játékkal: keresd a párját!

Vegyünk elő 3 párat, keverjük össze a mintával felfelé, és egyszerűen keresse meg a párját, rakja egymásra őket.

2. Lefordítva, de egyedül

Fordítsuk le a 6 kártyát, keverjük össze, és egyszerre csak kettőt szabad felfordítania. Most így keresse meg a párokat. Ha talált egyet, dicsérjük meg, tegyük félre. Ha nem talált, fordítsa vissza fejjel lefelé, és emlékeztessük rá, mi volt alatta.

És itt jön a maga a feladat: a lefordított kártya tartalmára emlékezni kell! Erre pedig nekünk kell felhívni a figyelmét! Vagyis mielőtt megint újabb párt fordítana fel, soroljuk végig azokat, amiket már egyszer felfordítottunk, de nem volt párja. Valahogy így: Emlékszel, ez alatt mi volt? Itt volt a szív, itt a virág, itt a fenyő. Most fordíts fel egy olyat, amit még nem láttál! Ha felfordít egy virágot, rögtön tudni fogja, hol a párja, és sikerélménye lesz. Ezért játsszuk eleinte kevés párral.  Ha már jól megy, és begyakoroltuk, hogy a lefordított kártyákra bizony emlékezni kell, akkor egyesével növelhetjük a párok számát.

3. Párban

Vezessük be az első szabályt: egyszer te jössz, egyszer én. Vannak gyerekek, akik itt leragadnak egy darabig, mások gyorsan megtanulják a második szabályt is: ha megtaláltál egy párt, még egyszer te jössz. Aki több párt talál, az nyer! És ezzel meg is tanultunk memóriakártyázni!

Készítette: Némethné Izer Szilvia

Eltelt a második hónap…

Március 16-a óta eltelt két hónap. Április közepén bemutattuk, hogy az EGYMI által ellátott gyengénlátó óvodások és iskolások szülei milyen képeket küldtek nekünk. Most ismét szeretnénk ennek a bejegyzésnek a galériájában „kiállítani” a tavaszi szünet óta eltelt időszak gyönyörű munkáit, a folyamatokról készült képeket.

Kilencedik hete tartjuk a kapcsolatot a szülőkkel, gyerekekkel, diákokkal. Sokukkal emailen levelezünk, de akadnak vállalkozó szelleműek, akik online habilitációs/rehabilitációs (látásnevelés és logopédia) órákon vesznek részt, messengeren, skype-on, Zoom-on…. Természetesen tudjuk, hogy a szülők nehéz helyzetben vannak, sok a feladatuk és nem gyógypedagógusok. Igyekszünk a szülőket és a gyerekeket nem túlterhelni. Olyan tevékenységeket javaslunk, melyek a mindennapokba beilleszthetőek, például közösen végzett tevékenységek a háztartásban, udvaron, konyhában. Ilyen például a közös ételkészítés, sütés-főzés, virágültetés, kertészkedés, barkácsolás, stb. Ezek nagyon hasznosak és sok fejlődési lehetőséget rejtenek magukban. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni az önállóság, az önkiszolgálás fontosságát. Most itt van a lehetőség a gyakorlásra!

A képeken sokszor láthatják a kézműveskedést, a kreatívkodást egyszerű alapanyagokból, újrahasznosítható dolgokból. Ezek mind-mind segítik a gyerekek fejlődését, több területen is. Az iskolások elsődleges feladata a tanulás, ehhez adunk nekik hasznos tanácsokat. Örülünk neki, ha fennmaradó idejükben elvégzik a javasolt tevékenységet, fejlesztést. Igyekszünk könnyed, játékos, érdekes feladatokat adni, mindenkinek az érdeklődési körének megfelelően. Az óvodás gyerekek szüleinek próbálunk az idő hasznos eltöltésére, a látássérült gyerekek értelmes és fejlesztő hatású elfoglalására ötleteket adni a továbbiakban is. Három óvodás csoportunk nagycsoportosai folytatják az iskolára való felkészülést, de most otthon, a szüleik segítségével, a csoportvezető gyógypedagógusok instrukciói alapján.

Szomorúan gondolunk rá, hogy az idei óvodás családi hétvége elmarad, a mai napon kezdődött volna…, de reméljük, hogy valahogyan pótolni tudjuk, amikor lehetőség lesz rá!

Nagyon örülünk és köszönjük, ha kapunk visszajelzést a szülőktől.  A továbbiakban is várjuk leveleiket, képeket, videókat!

Terveink szerint az utazó gyógypedagógus kollégákhoz beérkező, publikálható képeket a következő hónapban is „kiállítjuk” itt a blogon.

Mindenkinek jó egészséget és kitartást kívánunk!

Kónya Katalin és az EGYMI munkatársai

Tanulási technikák: a gondolattérkép

Ajánlott korosztály: felső tagozatosok és középiskolások.

Milyen esetben ajánlott? Ha egy hosszabb anyagot kell megtanulni, túl sok, rendszerezetlen információt megjegyezni.

A gondolattérkép készítés olyan tanulási technika, amely a lényegkiemeléssel, és egy hatékony rendszerezéssel segíti a tananyag megértését.

Kedves otthoni tanulással küzdő Diák!

Biztosan nem ismeretlen helyzet, amikor adott egy hosszú, átláthatatlan, egybefüggő szöveg, amit valahogy meg kellene érteni, és számonkérésnél visszaadni. A klasszikus, mindenki által jól ismert tanulási technikával, azaz a memorizálással ez nagyon nagy falat. Unalomig ismétled ugyanazokat a mondatokat, mégsem érted, mégsem áll össze az egész téma. Nem valami lelkesítő, igaz?

Miért van ez?

Azért, mert az agyunk sem listáz, hanem az emlékeink, gondolataink színesek, élőek, össze-vissza kapcsolódnak egymáshoz. Az agyunk kreatív, alkotó oldalát szinte sosem használjuk a tanulás során, mindig csak ismétlünk, vázlatot írunk. A gondolattérkép segítséget nyújt az összefüggések jobb megértésében, a tudás rendszerezésében. A lényegretörő szavak, az elrendezés, színek és illusztrációk mind több oldalról támogatják, hogy megjegyezd, amit kell.

Hogyan csináld?

 1. Olvasd el az egész anyagot!
 2. Határozd meg, a központi gondolatot, témát, amiről az egész szöveg szól, és a többi résztéma kapcsolódhat hozzá!
 3. Szedd részekre: milyen résztémákról van szó? Adj nekik címet!
 4. Most haladj résztémánként: olvasd el, próbáld megérteni. Húzd alá, vagy emeld ki a lényegét! Javaslom, hogy résztémánként különböző színeket használj, amik a gondolattérképeden is megjelennek! A lényegkiemelésnél tényleg csak a legfontosabb információkra szorítkozz!
 5. Ha túl sok az aláhúzott szöveg, valószínűleg nem a lényeget sikerült megfognod. A lényeg lényegét is emeld ki!
 6. Most, hogy sikerült a részeket is részekre szedni, rajzolj! Használj hívószavakat és a színeket! Akár rajzolhatsz is.

Példa:

Egy rövid, de tagolatlan, sok információt tartalmazó szöveggel szeretném bemutatni a gondolattérkép készítés menetét.

A szöveg forrása: http://www.tengeri-akvarisztika.hu/tuskesboruek/tengeri-sunok.html

 1. Az egybefüggő, tagolatlan szöveget elolvasom. A központi témát kijelölöm (könnyebb a dolgom, mivel a téma a címmel egyezik). 
 • Majd téma szerint felosztom a szöveget (függőleges vonalakkal), és a lényeget kijelölöm.

A szöveg itt is megtalálható:

https://newcloud.kptk.hu/index.php/s/rsJ2q4yMBPYX7ef

Minden témához különböző színt használok, ez a csapongó szöveg miatt nagyon hasznos.

Elkezdem a gondolattérképet felrajzolni: fektetett lapon, először a központi témát írom fel középre.

Majd a résztémákat. Sajnos mivel a témák nincsenek külön címszó alatt, ezért nekem kell megnevezni őket.

Végül a résztémákhoz felrajzolom a lényegi információkat.

A gondolattérkép-készítés elsőre nehéznek, szokatlannak tűnhet, de kis gyakorlással könnyen bele lehet jönni! Remélem, hasznotokra válik! Jó tanulást!

Készítette: Szekeres Veronika

Mókás ételek

Óvodás és iskolás gyermekek egyaránt szívesen tevékenykednek szüleik mellett a konyhában, főleg ha erre minél gyakrabban lehetőséget biztosítunk a számukra. Bár legtöbbször csak kisebb részmozzanatokat bízunk rájuk a sütés-főzés folyamatában, sok mindent már szinte önállóan is meg tudnak csinálni.

A szendvicsek elkészítése a közös családi reggelikhez, vacsorákhoz izgalmas és vidám feladat lehet a gyengénlátó gyermek számára is, különösen ilyenkor, tavasszal, amikor sokféle friss és színes zöldség között válogathatunk.

Eközben fejlődik gyermekünk szem-kéz koordinációja, finommotorikája, vizuális megfigyelőképessége, testsémája, kreativitása és együttműködési készsége is. Az alapanyagokkal való ismerkedés elősegíti fogalmi készletének bővítését, pontosítását.

Legelső mozzanat a kenyerek/zsömlék megkenése vajjal, margarinnal vagy szendvicskrémmel. Segítség a gyengénlátó gyermek számára, ha a krém színe elüt a megkenendő felülettől (pl. teljes kiőrlésű vagy barnakenyéren a világos színű margarin, fehér kenyéren a májkrém látszik jobban), de ez persze függ a család ízlésétől is.

A kenyereket lehetőleg egyszínű vagy kevésbé mintás tálcára, tányérra helyezzük.

Mókás arcokat alakíthatunk ki a különböző formára vágott felvágottakból, sajtokból, zöldségekből (paradicsomból, paprikából, retek-, hagyma-, sárgarépa- vagy uborkaszeletekből, stb.), főtt tojásból, reszelt sajtból. Díszíthetünk kechuppal, majonézzel, különböző tubusos krémekkel is. A nagyobb és ügyesebb gyerekek a hozzávalók felvágásában, aprításában, reszelésében is részt vehetnek kellő elővigyázatossággal, felügyelettel.

Az arcokon kívül természetesen bármilyen más figurát is készíthetünk, pl. különböző állatokat, virágformát stb. A lehetőségeknek a képzeletünk, és persze a rendelkezésünkre álló alapanyag-választék szab határt.

A vidám és színes szendvicsek látványa és illata, de legfőképpen az elkészítésükben vállalt aktivitás ahhoz is hozzájárulhat, hogy gyermekünk egy-egy, addig „nemszeretem” zöldséget megkóstoljon.

Természetesen készülhet édes változat is gyümölcsökből (pl. eper, banán, kivi- vagy almaszeletek felhasználásával), lekvárral, mézzel vagy nutellával megkenve, kókuszreszelékkel megszórva. A reggeli zabkása is ránk mosolyoghat…

Az elkészült műveket elfogyasztásuk előtt érdemes megörökíteni, a fényképekből akár családi kiállítás is készülhet.

Készítette: Demeterné Pósfai Brigitta

Öltöztető baba számtalan ruhában

Az öltöztető babáknak többféle változatával találkozhatunk. Ismerünk térbeli, megfogható, műanyag vagy textilből készült csecsemő-, kislány- és kisfiú babákat, „akiket” valósághű, a miénkhez hasonló, csupán méretben kisebb ruhákkal öltöztethetünk fel. Ebbe a kategóriába tartoznak a Barbie-babák női és férfi változatai is. És vannak síkbeli, papír-vagy mágneses babák, amelyekre szintén papírból vagy mágnesből készült ruhákat rögzíthetünk.

Most egy olyan, síkbeli változattal ismerkedjünk meg, amelyhez még ruha sem kell, mégis számtalan, a legkülönfélébb színű és mintázatú ruhakölteménnyel „büszkélkedhet”.

Rajzoljunk egy nagyméretű kislány-vagy kisfiúalakot (nagyobb óvodások, iskolások maguk is megrajzolhatják), vagy nyomtassuk ki a mellékelt sablont. Gyermekünk színezze ki a fejét, a végtagjait és a cipőjét (a ruháját nem szükséges kiszínezni).

Egy hegyes kisollóval óvatosan vágjuk körbe a rajzon a ruha-részt, és teljesen távolítsuk el a rajzról. (Kisiskolásoknak elég kilyukasztani a papírt és elkezdeni a vágást, utána már önállóan tudják folytatni.) Így középen egy ruhaalakú lyuk keletkezik. (A baba-alakot ne vágjuk körbe, maradjon egyben a rajz a papíron, csak a ruhája hiányozzon.)

Kezdődhet a móka!

Attól függően, hogy milyen felületre helyezzük a kislány-vagy kisfiúbabánkat, változik ruházatának a mintája. Tehetjük asztallapra, mintás terítőre, csomagolópapírra, térképre, függönyre vagy akár az ablaküvegre is – számtalan módon „felöltöztethetjük”.

Jelen esetben nem a pénztárcánk, hanem gyermekünk fantáziája szab határt a lehetőségeknek…

Készítette: Demeterné Pósfai Brigittta