Képességfejlesztő ötletek legó, tüsi vagy építőkockák felhasználásával 2.

Folytatom a korábbi bejegyzésemet, és újabb játékötleteket írok legó, tüsi ill. építőkockákhoz.

A lentebb ismertetett játékok fejlesztik a gyermek kézügyességét (finommotorikáját), a szem-kéz koordinációt, a vizuális figyelmet, emlékezetet, vizuális differenciálást, gondolkodást, és a térészlelést.

Az eszközök megválasztásának szempontjai a korábbi bejegyzésben olvashatók.

Játékötletek:

  • Mi változott? játék

A gyermek jól figyeljen meg egy általunk, vagy általa felépített alakzatot, majd csukja be a szemét! Változtassunk meg rajta egy dolgot, majd a gyermek, miután a szemét kinyitotta, fogalmazza meg, mi változott! Ha könnyen megy, nehezíthetjük a feladatot úgy, hogy egyre több dolgon módosítunk.

  • Emlékezetből építés

Kezdetben néhány kockából álló alakzatot készít a gyermek. Ezután jól figyelje meg, majd félretesszük ezt, ő pedig újra építse meg emlékezetből. Ezután az eredetivel összehasonlíthatja, sikerült-e ugyanolyat alkotnia. A gyermek képességeitől függően nehezíthetjük a feladatot több kockából álló alakzat építésével.

  • Transzformációs építés (szabályok szerint módosítás)

Megépítünk egy alakzatot (ezt végig a gyermek előtt hagyjuk, nézheti), majd megkérjük őt, hogy készítsen ő is egy ilyet, de adjunk meg egy módosító szabályt is, pl.: „Építsd sárgából, amit én pirosból!” vagy „Építsd kockából, amit én téglalapból!” (természetesen ez utóbbit csak akkor, ha a gyermek tisztában van ezekkel a fogalmakkal.)

  • Síkbeli ábra megjelenítése térben

Rajzoljunk le egy építményt oldalnézetből, színezzük is ki, majd a gyermek ez alapján építsen! Ha a gyermek színtévesztő, minden színhez találjunk ki egy jelet, rajzot (lásd előző bejegyzés), melyeket a színeknek megfelelően a rajzra és a kockákra is rárajzolhatunk. 

  • Térbeli alakzat megjelenítése síkban

Egy felépített alakzatot a gyermek oldalnézetből, felülnézetből, vagy alulnézetből (Hogy látjuk oldalról/felülről/alulról?) lerajzolhat, vagy általunk készített ábrát kiszínezhet az építménynek megfelelően. Színtévesztő gyermekek ceruzáira, filctollaira is rajzoljuk rá a színeknek megfelelő jeleket.

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük