Rajzpárbeszéd

Ez a játék bármilyen korosztálynak ajánlott, de valószínűleg főleg az alsó tagozatos gyermekeket köti le. Fejleszti a vizuális megfigyelőképességet, a grafomotorikát, a kreativitást, a várakozóképességet, türelmet, a vágykielégítés elhalasztásának képességét és a kudarctűrést.

Szükségünk lesz egy A/4-es vagy A/3-as fehér lapra és olyan eszközre, amellyel a gyermek vastag, élénk, jól látható nyomot tud hagyni a lapon. Ez lehet ujjfesték, zsírkréta, vastag ceruza vagy filctoll is.

A játék menete a következő:

  1. A játékban több gyermek – és a szülő is bátran – részt vehet. Mindenki válasszon magának egy színt, amivel rajzolni fog. Nagyobb gyermekeknél határozzuk el, hogy most csak rajzzal kommunikálunk egymással, vagyis alkotás közben nem beszélgetünk. Ennek elkerülésére akár be is tehetünk valamilyen halk, szöveg nélküli zenét – akár komolyzenét is.
  2. Az első rajzol valamit a lapra. Ez lehet akár egy vonal is, nem kell, hogy ábrázoljon bármit is. Ha végzett, leteszi az íróeszközt, ekkor kezdhet rajzolni a következő.
  3. Ha ő is végzett, szintén leteszi az íróeszközt és jöhet a következő – 2 résztvevő esetén ismét az első rajzoló.
  4. Addig tart a játék, míg az összes résztvevő azt nem mondja, hogy már nem szeretne hozzárajzolni a képhez.

Fontos tisztázni, hogy egyszerre csak egy résztvevő rajzolhat, addig a többiek türelmesen várnak a sorukra. Senki nem mondhatja meg a másiknak, hogy mit/hova rajzoljon vagy esetleg mit/hova ne. A végén így is gyönyörű rajzok készülnek. Ha festékkel dolgozunk, külön pluszt adhat a képnek, hogy az egymáson áthúzott vonalaknál a színek keverednek. Bárki bármikor mondhatja azt, hogy már nem szeretne hozzátenni a képhez, de tudomásul kell vennie, ha valaki még szeretne rajzolni.

Készítette: Horváth Melinda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük