Gépírás gyakorlás 1-3.

Sok gyengénlátó gyermeknél bevett gyakorlat a gépírás (szabályos 10 ujjas gépelés) tanítása. Mi ennek az oka? Több válasz is lehetséges:

  • A gyermek látásteljesítménye annyira alacsony, hogy csak olyan nagy betűméretben tudna írni, melynek kézírással történő kivitelezése nagyon kényelmetlen valósulna meg (nagy vonalazású füzet, kevés szó fér ki egy sorba, lapra).
  • Akár a grafomotorika fejletlensége, akár más okok miatt a gyermek kézírása gyakorlatilag olvashatatlan.
  • A gyermek a társaihoz képest sokkal lassabb tempóban ír, így szinte mindig lemarad.
  • A gyermek számára, romló tendenciájú a szembetegsége miatt, egy idő után nehezített lesz a kézírás, illetve annak visszaolvasása.

Ezeknek a gyermekeknek praktikusabb a gépírás használata, hiszen elég hozzá egy laptop, amelyen olyan betűméretet és betűtípust választanak maguknak, amely számukra a legkönnyebben olvasható. Emellett egy jól elsajátított gépírással a tanórákon gyors tempóban lehet jegyzetelni.

Milyen életkortól ajánljuk? Általában 5. osztályban kezdjük el tanítani, de indokolt esetben akár már 3. osztályban el lehet kezdeni ismerkedni a számítógéppel és az alapokkal. Elsődleges célunk, hogy mire a gyermek középiskolába megy, a gépírás már készségszinten kialakuljon nála.

Mivel dolgozunk? Számos gépírást oktató könyv, internetes oldal és számítógépes program létezik. Mi jelenleg Kerekes Barnabásné (szerk.): Gépírás c. könyvét (Alternatív Közgazdasági Gimnázium Alapítvány Kiadója, Budapest), illetve a Klavaro nevű programot használjuk. Utóbbi ingyenesen letölthető az alábbi linkről: https://klavaro.sourceforge.io/hu/index.html

Mivel a gépírás elsajátításához elengedhetetlen a rendszeres gyakorlás, ezekkel az anyagokkal most azoknak szeretnék segíteni, akik:

  • már elkezdték gyógypedagógusukkal a gépírást
  • nem a Klavaro program elején tartanak (nem egyezik a program és az itteni anyagok betűsorrendje)
  • és nem szeretnék elfelejteni az eddig tanultakat.

Minden „lecke” elején található egy rövid összefoglaló a legfontosabb szabályokról, majd a gyakorolandó betűk felsorolása következik, végül maga a gyakorlóanyag.

A követkelező hetekben rendszeresen teszünk fel gyakorló anyagokat. Itt található az első három:

https://newcloud.kptk.hu/index.php/s/4C29d6VEcvCIRqC

https://newcloud.kptk.hu/index.php/s/Xn12zLeG0K7aYBK

https://newcloud.kptk.hu/index.php/s/8FhSZlOTsPmPBKU

Jó gyakorlást kívánunk mindenkinek!

Készítette: Horváth Melinda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük