Tojáskirakó

Egy olyan játékot ismeretetek most, mely a közelgő ünnephez, Húsvéthoz is kapcsolódik. Az eredeti ötlet az interneten található a lent feltüntetett honlapon. Először el kell készíteni a tojásokat, amelyekkel játszunk majd.

Szükséges eszközök: színes és fehér papír, ceruza, filctoll, olló és ragasztó.

Az elkészítés menete:

  1. Nyomtassuk ki a bejegyzés alján a linken megjelölt sablont, vagy készíthetünk mi magunk is: egy vastagabb papírt hajtsunk félbe, majd a hajtáshoz rajzoljuk meg a tojás felét, végül vágjuk ki és hajtsuk szét!
  2. Rajzoljuk körbe a színes papíron a tojás sablonját a kívánt darabszámban, majd vágjuk ki!
  3. Középen különböző módokon vágjuk ketté a tojásokat!

Hogyan játszhatunk a tojásdarabokkal?

  • Az asztalra letesszük a félbevágott tojásokat, és a gyermeknek meg kell keresnie a párokat, össze kell illesztenie azokat.
  • Egy lapra rárajzolhatjuk a tojások körvonalát, amelyekre az összerakott párokat rá is ragaszthatja a gyermek.
  • A tojások darabjait jól észrevehető helyekre a szobába vagy a szabadba elhelyezhetjük, majd a gyermeknek össze kell gyűjtenie azokat.

A játékok fejlesztik a gyermek vizuális észlelését, figyelmét, szem-kéz koordinációját, finommotorikáját, a keresési feladat pedig a szemmozgásokat, a pásztázást, a látás-mozgás koordinációt, a perifériás látóteret és annak felhasználását.

Tanácsok az elkészítéshez, a játékvariációkhoz:

  • A tojások mérete ne legyen túl kicsi, hogy a gyengénlátó gyermekek jól láthassák azokat és a vágott mintát is a közepén!
  • Kisebb gyermekeknek egyszerre csak 3-4 tojás részeit adjuk oda összerakni, nagyobbaknál lehet növelni a tojások számát. Minél inkább eltérő a középen vágott minta, annál könnyebb, minél hasonlóbb, annál nehezebb párosítani.
  • Akiknél még nehezen megy az összepárosítás, egyszerűsíthetjük a játékot úgy, hogy minden tojást különböző színű papírból vágunk ki. Másik lehetőség, amely színtévesztő gyermeknek is segítség lehet, hogy az összetartozó párokra ugyanolyan mintát (pl. kört, csillagot…) rajzolunk. A rajzok legyenek a gyermek közeli látásélességéhez igazodóan megfelelő méretűek, vastagabb fekete filccel rajzoltak.
  • Tartósabbá tehetjük a játékot, ha vastagabb kartonra ragasztjuk a tojásokat, vagy már eleve arra rajzoljuk a mintát, és így vágjuk ki azokat.
  • Nehezebb az összerakás, ha a tojások mindkét oldala ugyanolyan színű, mert így esetleg még forgatni is kell az összerakáskor. Ügyesebb gyerekek így is megpróbálhatják, de kisebb gyermekeknél jobb, ha az egyik oldaluk másmilyen, így tudják, hogy a piros felükkel kell lerakni az asztalra és összeilleszteni.
  • Ragasztáshoz ajánlott gyengénlátó gyermekeknek olyan ragasztóstiftet használniuk, amely ragasztója színes, így a papíron jól látható, hogy hová kenték, és hol kell még beragasztózniuk. Miután megszárad, átlátszó lesz.

Húsvét elteltével kör, négyzet, vagy más formákkal is készíthetünk ilyen kirakókat és játszhatunk velük.

Ezen a honlapon találtam az ötletet:

Itt lehet letölteni a nyomtatható tojás sablonokat:

https://drive.google.com/file/d/0Bwp61GKt0r62UVZIcmFrSlZYUVU/view

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük