Variációk legóra

Ezek a játékok elsősorban óvodás, illetve alsó tagozatos gyermekeknek ajánlottak. Kiválóan fejlesztik a gondolkodást, a vizuális megfigyelőképességet, differenciálást és emlékezetet, emellett bővíthető velük a szókincs és az általános ismeretek is. Ha a gyermek rakja ki a legó „képeket”, finommotorikája és kreativitása is fejlődik.

Szükség van hozzájuk egy alapra és olyan legókészletre, amely nem csupán építőkockákból áll, hanem tartalmaz különböző figurákat is (pl. emberek, állatok, tárgyak stb.).

Játékvariációk:

  1. Az alap két felére megépítünk egy-egy nagyon hasonló képet (pl. kertet), a gyermeknek pedig meg kell találnia a két kép közötti különbségeket (ezek számát előre mondjuk meg). A különbségek számát a gyermek képességeinek megfelelően határozzuk meg, illetve ennek növelésével nehezíthetünk a játékon. Nagyobb gyermekek esetében néha szerepet is cserélhetünk: ő építse meg a két képet és mi vagy a tesó keresse meg a különbségeket.
  2. Építsünk egy képet (pl. kertet, tűzoltóállomást – amihez van legónk) és rakjunk bele olyan elemeket is, amelyek nem illenek oda (pl. ajtó a kert közepén, fa egy épület belsejében). Ez után kérjük meg a gyermeket, hogy vegye ki vagy nevezze meg azokat a dolgokat, amelyek nem illenek a képbe. Meg is magyarázhatja, hogy mi miért nem jó. Itt is előre határozzuk meg, hogy hány tárgyat kell keresnie, és ennek a növelésével lehet nehezíteni a játékon. Ha a gyermeknek van kedve, itt is cserélhetünk szerepet vagy építhet feladványt a tesónak.
  3. Használhatjuk az előző változathoz felépített képet is, de készíthetünk egy egyszerűbbet is. Megmutatjuk a gyermeknek, megkérjük, hogy mindent nézzen meg alaposan, mert utána varázsolni fogunk (meg fogunk változtatni valamit). Ha úgy érzi, jól megfigyelte a képet, csukja be a szemét, mi pedig vegyünk el, cseréljünk ki valamit vagy rakjunk új elemet a képre. A gyerekek nagyon szeretik, ha ilyenkor varázsigét is mondunk – elvégre varázsolunk J Ha végeztünk, nyissa ki a szemét és mondja meg, mi változott. Először érdemes csak egy elemet változtatni és fokozatosan növelni ennek mennyiségét, de úgy gondolom, nem érdemes 3-4 elem fölé menni. Játszhatjuk úgy is, hogy előre megmondjuk, elvenni, cserélni vagy hozzárakni fogunk – ez segítség lehet a kevésbé gyakorlottaknak. Ha több elemen változtatunk, először például csak vegyük el őket és később keverjük a lehetőségeket (pl. egy tárgyat elveszek, kettőt kicserélek másra).

Jó szórakozást!

Készítette: Horváth Melinda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük