Miért kell szappannal kezet mosni? – Bizonyító kísérlet óvodásoknak, alsó tagozatos iskolásoknak

Mi kell hozzá? Egy fehér tál, víz, szappan, chia mag vagy bors (én chia magot használtam, mert nagy méretű, és jobban lehet érezni, ha ráragad az ujjunkra, de a kísérlet működik borssal is).

Biztosan sok gyerek kérdezi otthon, miért kellett otthon maradni, mi az a vírus, és miért kell ilyen sokszor szappannal kezet mosni? A gyerekek kíváncsiak, a kérdéseikre pedig nem érdemes kitérő választ adni. Ezzel az egyszerű kísérlettel megérthetik, miért fontos tisztán tartani a kezünket, és miért ragaszkodunk a szappanhoz. Ráadásul azzal, hogy a megelőzésre fókuszálunk, a betegséggel kapcsolatos szorongás is csökkenthető. Először öntsünk egy tálba kis vizet, lehetőleg fehérbe, mert azzal fog jó kontrasztot adni a bors vagy chia mag, amit beleszórunk. A magok képviselik most a vírusokat, amik persze sokkal-sokkal kisebbek, annyira, hogy senki sem látja őket szabad szemmel, ezért kell most úgy elképzelni, mintha a magok lennének ezek az élőlények.

Mi történik, ha nem szappanos kézzel nyúlunk a „vírusok” közé?

O-ó, bizony, rajta maradt az ujjamon nem kevés!

Szerencsére, ha szappannal bedörzsölöm az ujjam, akkor nem csak elszaladnak a „vírusok” a szappan elől, de egy sem marad az ujjamon!

Itt található egy videó , mely megmutatja a kísérletet:

https://newcloud.kptk.hu/index.php/s/sPwfZj6uRkbl26D

Próbáljátok Ti is!

Készítette: Szekeres Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük