Körömfestés – papíron…

Kinek ajánlott? Óvodásoknak, valószínűleg a lányokat jobban fogja érdekelni. J

Mi kell hozzá? Egy fehér papír vagy karton, fekete filc, ceruza, szövegkiemelő filc, vízfesték, bátraknak körömlakk, ragasztó és csillámpor.

Mit fejleszt? Jobb-bal differenciálást, testfogalmat, finommozgást, szem-kéz koordinációt, grafomotorikát, eszközhasználatot, kreativitást.

Hogyan kell játszani? Fekete filccel rajzoljunk egy jobb és egy bal kezet, egészen nagy körmökkel. Nagycsoportosoktól itt megkérdezzük, hogy melyik a jobb kéz, melyik a bal, melyik a hüvelykujj, mutatóujj, középső ujj, gyűrűsujj, kisujj, hol vannak a körmök. Mutassa meg magán is, hol vannak ezek a testrészek! Ha ez jól megy, akkor két szempont szerint is gondolkodhat! Kérjük meg, hogy mutassa meg a bal hüvelykujját, a jobb mutatóujját, stb. Kisebbektől még nem kell elvárni, hogy a jobb-bal oldalt differenciálni tudják, de mondókákkal például jól taníthatóak az ujjak elnevezésére (Hüvelykujjam almafa, Ez elment vadászni, stb.).

Jöhet a díszítés! Lehet használni ceruzát, filctollat, szövegkiemelő filcet, ragasztót, amibe csillámport szórunk, ha van otthon sötét színű körömlakk, az ügyes eszközhasználók azzal is próbálkozhatnak. Hagyjuk kibontakozni a kreativitásukat, bármivel, bárhogyan alkothatnak, de arra figyelni kell, hogy a vonalhatárokat igyekezzenek tartani!

Adaptációs lehetőségek: látássérülés mértékétől, a grafomotorium fejlettségétől függően lehet nagyobb kezeket rajzolni, vastagabb filccel meghúzni a körvonalakat. Aki ügyes rajzoló, mintát is készíthet a körmökre, esetleg a kézfejet is kidíszítheti.

Készítette: Szekeres Veronika

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük