Kitapintott tárgyakból kirakott történet

Ajánlott életkor: óvodás, kisiskolás

Fejleszti a tapintás általi felismerést, elősegíti a gyermek fogalmi készletének pontosítását, bővítését, hozzájárul a szóbeli kifejezőképesség, a logikus gondolkodás, az elvonatkoztatás, a kreativitás, a vizuális megfigyelőképesség, a rövid távú vizuális emlékezet, az alkalmazkodóképesség és az empátia fejlődéséhez.

Szükséges eszközök:

  • kisebb vászonzsák vagy párnahuzat
  • egyszínű terítő vagy pléd (hogy jól láthatóak legyenek a ráhelyezendő tárgyak)
  • a háztartásban is megtalálható tárgyak, eszközök, játékok (pl. kulcs, ceruza, kisautó, kiskanál, műanyag állatfigura vagy kisebb plüssállat, építőkocka stb.)

A játék leírása:

Az első játékos belenyúl a zsákba, és tapintás alapján megpróbálja kitalálni, hogy mit fogott meg. Mindkét kezét használhatja, de ne vegye ki a zsákból a tárgyat, csak miután kitalálta. Ha nem sikerül, lehet segíteni kérdésekkel: „Miből van szerinted? Milyen az alakja? Mire hasonlít? Találsz-e rajta olyan részletet, ami segít felismerni?” Ha így sem találja ki, próbálkozhat egy másik tárggyal.

Ezután kiteszi maga elé a terítőre, és elkezd egy történetet, amelyben ez a tárgy szerepel. Néhány mondat után abbahagyja. A következő játékos folytatja a mesélést az általa tapintással felismert, és zsákból kihúzott tárgyat a másik mellé illesztve, és felhasználva a történet alakításához.

A mese addig folytatódik, amíg kiürül a zsák. Az utolsó tárgyat kihúzva be kell fejezni, lezárva kerek egész történetté. A játékosok életkorától függően lehet játszani kevesebb vagy több tárggyal is.

További feladatként letakarhatjuk a sorba rakott tárgyakat egy kendővel, és emlékezetből kell felsorolni, figyelve a sorrendre is (segít, ha visszagondolunk a közösen alkotott történetünkre).

Játszhatunk a letakart tárgyakkal „Ki vagyok én?” játékot is. Vajon hányadik mondatunk után ismeri fel a gyermek a kitalálandó tárgyat?

Ez a játék arra is megtanítja a gyermeket, hogy odafigyeljen ránk (vagy a testvéreire), és türelmesen kivárja, amíg sorra kerül. El kell fogadnia, hogy nem csak ő irányít, együtt alakítjuk a történetet, nem mindig az ő akarata és ötletei érvényesülnek, de éppen ettől lesz érdekes és izgalmas a közösen töltött idő.

Készítette: Demeterné Pósfai Brigitta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük