Madarak készítése papírból

Május 10-én van a Madarak és fák napja. Ez alkalomból készíthetünk különböző technikával madarakat. A madarakat általában nem látják jól a gyengénlátó gyerekek, hiszen távol vannak és gyorsan elrepülnek. Ritkán tudják élőben megfigyelni a madarakat, ezért sok képet, videót, természetfilmet érdemes velük nézni, meghallgatni a hangjukat.

2020-ban az év madara az erdei fülesbagoly, az év fája a tatár juhar. Ezekről is olvashatunk és nézhetünk képeket a gyerekekkel az interneten:

http://www.mme.hu/2020-ev-madara-az-erdei-fulesbagoly

http://www.azevfaja.hu/evek-fai/2020

A kézműveskedéshez szükséges eszközök, anyagok:

  • fehér vagy színes papír
  • olló
  • ragasztó
  • grafit és színes ceruza
  • filctoll

A gyengénlátó gyerekek többségének nehézséget okoz a hajtogatás. A gyerekeket azzal szoktam segíteni, hogy lépésről lépére grafitceruzával előrajzolom nekik a hajtásvonalakat. A másik segítség, hogy vele párhuzamosan hajtogatok én is, nagyon-nagyon lassan haladva, így meg tudja figyelni a gyengénlátó gyerek a soron következő lépést. Részletesen és pontosan fogalmazva mondom is, hogy mit hova kell illeszteni, hajtani. (Legtöbb esetben nem működik, hogy egy interneten található videót megnézve tudjon hajtogatni, legalábbis kezdetben.)

Ez a galamb viszonylag egyszerű, iskolaelőkészítősök, kisiskolásoknak ajánlom. Javaslok egyik oldalán színes papírt, ami nem túl sötét tónusú, hogy látható legyen rajta a grafitceruza. Ha nem tud pontosan hajtogatni a gyengénlátó gyermek, akkor azt fogadjuk el, találjunk egy optimális szintet, ami elfogadható, még ha nem is tűpontos.

A mellékelt képek szülőknek kell megfigyelni és az alapján mutatni a lépéseket a gyereknek:

A kép forrása: https://gyerekekhaza.reblog.hu/uj-bejegyzes-cime

A másik madár kisebb óvodások által is elkészíthető. A nehézségi fokozatokat lehet változtatni. Ha a gyermek ügyesebb, akkor kivághatja a madár testét. Adjuk a gyereknek ollót, de mindig felügyelet mellett vágjon! Kezdetben gömbölyített hegyű, gyerek papírvágó ollót használjunk. A madár vonala íves, azt nehezebb vágni, mint egy egyenes vonalat, ezért ez olyan gyerekeknek adható feladat, akik már gyakorlottabbak az olló használatában. Ha kisebb a gyermek, akkor a szülő vágja ki a madarat, ha lehet, akkor egy keményebb papírból.

A következő lépés a harmonika hajtogatás. Javaslom, hogy az első 2-3 harmonikát hajtsuk meg mi és ő pedig folytassa azt, amíg tart a papírból.

A madár testét színezheti a gyerek ceruzával, filctollal.

Készítette: Kónya Katalin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük