Csipeszelés

A csipeszelés fejleszti a gyengénlátó gyermekek kézügyességét (finommotorikáját), kézerejét, szem-kéz koordinációját. A feladatokhoz, játékokhoz szükség lesz ruhacsipeszekre, melyek lehetnek fából készültek, natúr színűek, vagy műanyagok, színesek. Próbáljuk ki, hogy mennyire nehéz összenyomni, a gyermek tud-e majd velük játszani.

Színek egyeztetése

A következő játékokhoz színes ruhacsipeszek kellenek. Ezeket a tevékenységeket elsősorban ép színlátással rendelkező gyermekeknek ajánlom. Színtévesztő gyermekek esetén adhatunk minden színnek más jelölést, ezzel segítve a megkülönböztetést, pl. sárga-nap, zöld-levél, kék-hal vagy felhő, piros-szív. Ezeket a csipeszekre és a papírokra is rajzoljuk rá!

Ragaszthatunk színes papírokat egy cipősdoboz oldalaira, majd a gyermeknek az azonos színű csipeszeket kell felcsíptetni azokra.

(A képek forrása: https://hu.pinterest.com/pin/864198615971309916/, https://hu.pinterest.com/pin/227783693640372080/ )

Egy vastagabb fehér papírból kivágott csíkra rajzolhatunk egymás mellé színes korongokat. Ajánlom a vastag filctoll használatát, hogy a színek erőteljesek legyenek. A korongok körvonalait is erősítsük meg fekete filctollal! A gyermeknek olyan csipeszeket kell felcsíptetnie rá, amilyenek a korongok színei.

(A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/646407352753727030/)

Kivághatunk vastagabb fehér papírból 4-7 szirmú virágokat. Ezeknek színezzük ki a szirmait különböző színűre, majd kezdődhet a csipeszelés.

(A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/623115298425003316/)

Sorozat folytatása – kerítés építése

Ez a feladat a gyermek szerialitását fejleszti, azaz a sorrend felismerésének, és megismétlésének a képességét. Magasabb vagy alacsonyabb peremű doboz szélére felrakhatunk két-három-négy különböző színű csipeszt, majd a gyermek folytassa tovább a szabály szerint a sorozatot. A dobozba elhelyezhetünk egy házikót is, melynek a kerítését kell megépíteni ilyen módon.

Mennyiségek egyeztetése

Vágjunk ki vastag papírból, kartonból kör, négyzet, vagy téglalap formát! Rajzoljuk meg a körcikkeket, vagy négyszögnél az átlókat, majd az egyes részekre rajzoljunk néhány darab figurát, melyeket ki is színezhetünk. Az ábrák legyenek megfelelő méretűek és vonalvastagságúak. Itt is ajánlott a vastag filctoll használata. A gyermeknek meg kell számolnia az egyes területeken található rajzokat, majd ugyanannyi csipeszt kell felhelyeznie azokhoz. A játék által a gyermek számolási készsége is fejlődik.

(A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/438256607480750198/)

Figurák kiegészítése

Kivághatunk vastagabb papírból, kartonból különféle, a gyermek által ismert figurákat, melyeknek a hiányzó részeit kell majd a csipeszekkel pótolni. A gondolkodását is fejleszthetjük, ha a gyermeknek kell felismernie a figurát, és rajta a hiányt. Ha nem tudná, vezessük el a megoldásig segítő kérdésekkel, vagy mutathatunk egy hasonló képet, vagy készíthetünk rajzot, amellyel hasonlítsa össze, és így ismerje fel a különbségeket. A csipeszekkel kell kirakni pl.:

  • répának a leveleit,
  • katicának vagy más 4-6-8 lábú állatnak a lábait,
  • embernek a lábait, kezeit, hajszálait,
  • napocskánál a sugarait,
  • kaktusznak a tüskéit…

(A kép forrása: https://hu.pinterest.com/pin/183521753555538103/)

Csipeszelés szárítóra, madzagra

Nagyobb gyerekeket bevonhatunk a házimunkába, a szárítókötélre való teregetésbe, a ruhák felcsíptetésébe. Akik nem érik még azt fel, megpróbálhatják csipeszes körszárítóra a zoknikat, fehérneműket felhelyezni.

Játék céljából húzzunk ki a lakásban egy vastagabb madzagot/fonalat/kötelet két tárgy közé, ahol nem balesetveszélyes (ne lehessen elesni, felbukni benne). Meg is jelölhetjük, ha a közepére, vagy néhány helyre élénk színű, rövidebb csíkot kötünk, ami lehet krepp-papírból vagy ruhaanyagból, így jobban látható messzebbről is. Többféle dolgot is csipeszelhetünk rá:

  • Magazinokból, reklámújságokból kivághatunk ruhákról készült képeket. Ezeket tartósabbá tehetjük, ha ráragaszthatjuk keményebb lapra. A jól láthatóság érdekében körbe is rajzolhatjuk ezeket vastagabb fekete filctollal, ill. a zsebeket, kivágásokat, a ruhák fontosabb részleteit megjelölhetjük ily módon. Ha van otthon papírból készült öltöztetős baba, vagy Barbie baba, ezeknek a ruháit is felcsíptethetjük a madzagra.
  • Iskolások négyzet alakú papírcetlikre felírhatják egyenként az abc betűit, majd összekeverés után a kötélre sorban felcsíptethetik azokat. Kirakhatnak a betűkből értelmes szavakat is. Ugyanígy lehet játszani számjegyekkel is: sorba rendezni, vagy számokat megalkotni belőlük.

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük