Játék dobókockával, játék a szavakkal

Készítsenek együtt egy dobókockát. Azt ajánlom, hogy egy bármilyen csomagoló karton doboz papírját használják ehhez, hogy merevebb legyen. Ide teszem a kocka hálózatát, bár biztosan ismerik:

Azért választottam ezt, mert a későbbiekben hasznos lesz ez a játékosan megszerzett tapasztalat, hogy miből áll egy kocka, hogyan lesz a síkból térbeli idom, stb.

Ezután rajzoljanak minden oldalára egy rajzot, az ügyesebb gyerekek maguk, ha nem annyira, akkor segítséggel. A hat kép: nap, hold, felhő, csillag, villám és szivárvány legyen.

  1. Mondják el a hat szót, majd dobjanak a kockával úgy, hogy a gyermek nem látja, és csak az első szótagot vagy az első két hangot mondják: pl. csi, fe, na, stb. Találja ki, mi a szó. Ha sikerül, próbálják meg az első hang leválasztását: sz, v, h, stb.
  2. Dobjon mindenki egymás után (ha van harmadik játékos, még érdekesebb), de ne mondják ki a szót, hanem a második, harmadik, negyedik dobás után egyszerre próbálja meg a gyermek elsorolni az összeset. Próbáljanak meg hat szóig eljutni. Ha más sorrendben mondja, az is jó, de még jobb, ha sikerül a sorrendet is megjegyezni.
  3. Játsszanak egyszerűsített barkochbát. Aki dob, takarja el, amit dobott (vagy a másik játékos csukja be a szemét), és mondja el, hogy mit dobott: pl. amit dobtam, az fenn van az égen, sárga színű, meleget ad, kör alakú és sugarai vannak, stb…, amíg a másik ki nem találja. Kezdjék a felnőttek, majd próbálja meg a gyermek is. Gyerekeknek ez nem szokott könnyű lenni, és nagyon jól fejleszti ezt a „fordított” gondolkodást. Ha megy, lehet a szokott barkochba szabály szerint igen-nem kérdésekkel játszani, aztán elszakadni a dobókockától, és más körben kitalálni és kérdezni, de először szűkítsük le a kört (pl. gondolj egy gyümölcsre, vagy egy állatra, stb.)

Készítette: Gadó Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük