Vizuális differenciálás – feladatok ajánlása

Egy honlapot szeretnék ajánlani, melyen rengeteg jó feladat található a vizuális differenciálás fejlesztésére.

A differenciálás egy gondolkodási művelet, amikor két hasonló dolog közötti eltéréseket, ill. két különböző dolog közötti hasonlóságokat ismerünk fel. Gyengénlátó gyermekek számára a vizuális differenciálás nehézséget okozhat, a bizonytalan, elmosódó látási kép miatt több gyakorlásra van szükségük e képesség fejlődése, finomítása érdekében. Ennek módja a tárgyak, ábrák, jelek pontos megfigyelése és összehasonlítása.  Mivel egyszerre két dolgot nem tudunk megfigyelni, csak egymás után, az összehasonlításkor használni kell a vizuális emlékezetet is: az egyik tárgyat/ábrát/jelet vetjük össze a másik emlékezeti képével.  (Paraszkay Sára (2007): Közelről nézve -A gyengénlátó gyermek. Gyengénlátók Általános Iskolája, EGYMI és Diákotthona, Budapest)

Az első linken –  https://www.myhomeschoolmath.com/differences.html – egyrészt találhatóak online játékok, ahol a különbségekre rá kell kattintani, majd a program bekarikázza azt, és számolja is, mennyit találtunk már meg. A hátránya, hogy egy perc áll csak a rendelkezésre az összes különbség megkeresésére, ami nagyon kevés. Gyengénlátó gyermekeknek sok időre lehet szükségük, hogy az adott képek minden részletét alaposan megfigyeljék. Egy lehetséges megoldás, ha így online szeretnénk játszani, hogy miután lejárt az idő, újra megnyitjuk a feladatot, a már felfedezett különbségeket bekattintjuk, majd újakat keresünk.
Másrészt ugyanitt sok nyomtatható színes és fekete-fehér képeket tartalmazó PDF fájl is található. Papír alapon megcsinálva a gyermek karikázza be a különbségeket, és így korlátlan idő áll a rendelkezésére.

A következő linken – https://www.myhomeschoolmath.com/samepictures.html – egymáshoz nagyon hasonló képek között kell keresni két ugyanolyant. Itt is játszhatunk online, már időkorlát nélkül, és nyomtathatunk ki feladatlapokat is.

A feladatok megválasztásakor vegyük figyelembe:

  • a gyermek életkorát: az összetettségük miatt elsősorban iskolásoknak ajánlom ezeket
  • a közeli látásélességét: minél összetettebbek a képek, minél kisebbek rajta az ábrák, minél jobban hasonlítanak egymásra, annál nehezebb észrevenni a különbséget
  • a színlátását: színtévesztő gyermekek a képeken a színekből fakadó eltéréseket nem észlelhetik, ezért nekik a fekete-fehér képeket ajánlom

Példaként két képet mutatok be a linkekről:

Képek forrása:

https://www.myhomeschoolmath.com/files/Differences3.pdf

https://www.myhomeschoolmath.com/files/SamePictures18.pdf

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük