Mókás ételek

Óvodás és iskolás gyermekek egyaránt szívesen tevékenykednek szüleik mellett a konyhában, főleg ha erre minél gyakrabban lehetőséget biztosítunk a számukra. Bár legtöbbször csak kisebb részmozzanatokat bízunk rájuk a sütés-főzés folyamatában, sok mindent már szinte önállóan is meg tudnak csinálni.

A szendvicsek elkészítése a közös családi reggelikhez, vacsorákhoz izgalmas és vidám feladat lehet a gyengénlátó gyermek számára is, különösen ilyenkor, tavasszal, amikor sokféle friss és színes zöldség között válogathatunk.

Eközben fejlődik gyermekünk szem-kéz koordinációja, finommotorikája, vizuális megfigyelőképessége, testsémája, kreativitása és együttműködési készsége is. Az alapanyagokkal való ismerkedés elősegíti fogalmi készletének bővítését, pontosítását.

Legelső mozzanat a kenyerek/zsömlék megkenése vajjal, margarinnal vagy szendvicskrémmel. Segítség a gyengénlátó gyermek számára, ha a krém színe elüt a megkenendő felülettől (pl. teljes kiőrlésű vagy barnakenyéren a világos színű margarin, fehér kenyéren a májkrém látszik jobban), de ez persze függ a család ízlésétől is.

A kenyereket lehetőleg egyszínű vagy kevésbé mintás tálcára, tányérra helyezzük.

Mókás arcokat alakíthatunk ki a különböző formára vágott felvágottakból, sajtokból, zöldségekből (paradicsomból, paprikából, retek-, hagyma-, sárgarépa- vagy uborkaszeletekből, stb.), főtt tojásból, reszelt sajtból. Díszíthetünk kechuppal, majonézzel, különböző tubusos krémekkel is. A nagyobb és ügyesebb gyerekek a hozzávalók felvágásában, aprításában, reszelésében is részt vehetnek kellő elővigyázatossággal, felügyelettel.

Az arcokon kívül természetesen bármilyen más figurát is készíthetünk, pl. különböző állatokat, virágformát stb. A lehetőségeknek a képzeletünk, és persze a rendelkezésünkre álló alapanyag-választék szab határt.

A vidám és színes szendvicsek látványa és illata, de legfőképpen az elkészítésükben vállalt aktivitás ahhoz is hozzájárulhat, hogy gyermekünk egy-egy, addig „nemszeretem” zöldséget megkóstoljon.

Természetesen készülhet édes változat is gyümölcsökből (pl. eper, banán, kivi- vagy almaszeletek felhasználásával), lekvárral, mézzel vagy nutellával megkenve, kókuszreszelékkel megszórva. A reggeli zabkása is ránk mosolyoghat…

Az elkészült műveket elfogyasztásuk előtt érdemes megörökíteni, a fényképekből akár családi kiállítás is készülhet.

Készítette: Demeterné Pósfai Brigitta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük