Termések válogatása, terméskép készítése

Otthon is végezhető fejlesztő feladat a különféle termések szétválogatása. Ezekkel gyönyörű képeket is készíthet a gyermek úgy, hogy gyurmába belenyomkodja egy szép mintát kialakítva így, vagy papírra, ill. dobozra felragasztja a magokat. Mindezek a tevékenységek fejlesztik a gyermek finommotorikáját, szem-kéz koordinációját, vizuális észlelését, feladattudatát, feladattartását, figyelmét.

Kisebb gyermekek, ill. akik még nem gyakorlottak a válogatásokban, először kétfelé szortírozzanak, míg akiknek ez már nem jelentene kihívást, három- vagy négyfelé is  válogathatják a terméseket. Egyszerűbb és rövidebb lesz a feladat, ha mindegyikből csak néhány darabot teszünk egy tálba, míg ha sokat rakunk, akkor hosszabb ideig tart majd a válogatás, nagyobb kitartásra van szükség. Ahogy a gyermek fejlődik, ügyesedik, egyre többféle termést, és azokból egyre több darabot adhatunk neki válogatás céljából. Azoknak a gyerekeknek, akiknek jobb a közeli látásélességük, és fejlettebb a finommotorikájuk, adhatunk kisebb magokat, pl.: kávészemek, napraforgómag, sárgaborsó, lencse, babszemek, rizs, kukorica, vöröslencse. Akik közelre nagyon rosszul látnak, ill. gyenge a finommotorikájuk, először nagyobb terméseket válogassanak, pl.: tökmag, mogyoró, dió, mandula, nagyobb babszemek, gesztenye, makk.  Tegyük a különféle terméseket egy tálba, majd a termések számának megfelelő számú kisebb tálkát vagy dobozt helyezzünk sorban az asztalra. Tehetünk tálcát is ezek alá. Beszéljük meg a gyermekkel, melyik milyen mag, honnan lehet felismerni. Hívjuk fel a figyelmét a látható és a tapintható tulajdonságokra is! Ezután mondjuk el és mutassuk is, hogy melyik magokat hova kell tennie, majd kezdődhet a válogatás.

A szétválogatott magokból terméskép is készíthető. Kisebb gyermekek só-liszt, vagy levegőre száradó gyurmába is belenyomkodhatják a magokat. Előtte nyújtsuk ki vékonyra a gyurmát, majd egy kör vagy négyszög alakú tárgyat helyezzünk rá és vágjuk körbe. Virág vagy más sütikiszúró formát is használhatunk.

Másik lehetőség, hogy a magokat papírra ragasztjuk fel. Rajzoljunk, vagy nyomtassunk ki ehhez egy mintát, egy figurát, amelynek az egyes részeit ragasztózzuk be hobbiragasztóval vagy más folyékony ragasztóval, majd a gyermek erre a területre ráteheti a nagyobb magokat vagy rászórhatja a kisebb terméseket. Papírdobozok fedelét, oldalát is díszíthetjük a felragasztott magokból kialakított szép mintákkal.

A képek forrása:

https://hu.pinterest.com/pin/121104677468095226/

https://hu.pinterest.com/pin/419819996488092904/

https://hu.pinterest.com/pin/339529259410481084/

https://hu.pinterest.com/pin/826551337835832536/

http://1.bp.blogspot.com/-mQboV-fTqdg/T4Sa69SHNSI/AAAAAAAAEg4/mg2tbs8brJ8/s320/1.JPG

https://i2.wp.com/www.freekidscrafts.com/wp-content/uploads/bean-owl-mosaic.jpg?w=655&ssl=1

A bagoly sablonja erről a linkről kinyomtatható: https://www.freekidscrafts.com/bean-mosaic-owl/bean-owl-mosaic-pattern/

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük