Bárányterelő játék

A játékot óvodás és kisiskolás gyermekeknek ajánljuk. Szükség lesz néhány vattakorongra, vagy vattára, amelyből készítsen a gyermek körülbelül dió nagyságú golyókat. Építőkockákból vagy más módon építsen egy karámot, mely egy oldalon nyitott. Földön, vagy asztalon is játszhatunk.

A jól láthatóság érdekében minta nélküli, egyszínű sötét terítőt használjunk, vagy sötét szőnyeget, pokrócot terítsünk le a földre, hogy rátéve a fehér vattákat, könnyen észrevehetőek legyenek azok. Az építményt is élénk, világos színű elemekből alakítsuk ki, hogy kontrasztos legyen az alatta lévő anyag színével.

A játék lényege, hogy a szétszéledt bárányokat fújással betereljük a karámba. Tapasztalatom alapján a vattagolyókat könnyebb elfújni, mint a korongokat. A játék fejleszti a szemmozgásokat, a követést, a fixálást (tekintetrögzítés egy pontra), gondolkodni is kell, hogy milyen oldalról kell megfújni a báránykát, hogy a megfelelő irányba menjen, és nem utolsósorban a fújás technikája is fejlődik és közben erősödnek az arc- és száj körüli izmok. Mindez nagyon hasznos a logopédiára járó gyermekeknek is. A gyermek képességeitől és kitartásától függően növelhetjük a „bárányok” számát, vagy messzebbre helyezhetjük a karámtól, ill. készíthetünk mindegyiknek külön karámot is. Azoknak is ajánlott ez a játék, akik még nem tudnak fújni, mert ezáltal gyakorolhatnak, viszont ők csak egyenesen fújjanak, tehát a karám bejáratával szemben legyen a vattagolyó.

Készítette: Kolozs Ildikó, Frányóné Turbucz Gabriella

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük