Vizuális memória fejlesztése 5-6 éveseknek

Gyengénlátó kisgyermekeknél a hosszú és rövid távú vizuális emlékezet fejlesztése kiemelkedő jelentőséggel bír. Ahhoz, hogy a gyermek jól boldoguljon az iskolában, nagyon fontos:

  1. Minél pontosabb vizuális megfigyelő képesség – hiszen mit ér a jó memória, ha hibásan jegyzi meg a részleteket?
  2. Rövid távú vizuális memória és annak megtartása egyéb tevékenységek közben – mint a tábláról másolós feladatnál
  3. Hosszú távú vizuális memória – ez már a tanulásmódszertan.

Most a második részhez szeretnék otthoni játékos ötleteket adni.

1. Fényképezd le a szemeddel!

Minden olyan játékötlet kiváló ide, ahol le kell fényképezni valamit a szemével, és újraalkotni. Például építek 4-5 kockából valamit, ő alaposan megnézi, letakarom konyharuhával, ő pedig építsen emlékezetből ugyanolyat. Ha kész, kivehetjük az eredetit a konyharuha alól, és összehasonlítjuk.

2. Mozgásos emlékezet

Ezt hajlamosak elviccelni a gyerekek, de az nem baj, sőt! A feladat lényege, hogy mutatok egy egyszerű mozdulatot (nem több elemből álló mozdulatsort!) Majd megkérdezzük: Na ezt utánam tudod csinálni? Pl. Vizet iszok, vagy fél lábon állok. Utána ő következik. Hamarosan előkerülnek majd a majmot utánozó, vagy rákjárásban haladó kisgyermekek, a kisfiúk pedig különösen szeretik megmutatni, hogy milyen bonyolult akrobata mutatványokat tudnak már.

3. Memóriakártya logikai elemekkel párosítva

Egy másik bejegyzésben írtam, hogyan készíthetünk otthon egyszerű memóriakártyát. A kártya témája viszont most ne az legyen, hogy azonos párokat keresünk (pl. nap-nap, szív-szív), hanem logikailag összeillő párokat, pl.: nyúl-répa, csont-kutya, ajtó-kulcs, medve-barlang, tyúk-tojás stb. Fontos, hogy előtte együtt beszéljük át, mi számít egy párnak, nézzük meg közösen, és csak utána kezdjük el játszani!

4. Rajzold le, mit láttál! – iskola előkészítő feladat!

Rajzolok valamit, rövid ideig nézi, majd letakarom, és emlékezetből rajzoljon ugyanolyat. Nem a tökéletes másolás a fontos, hanem a lényegi elemek megragadása, például ha rajzolok egy almafát 3 almával, akkor ne ötöt rajzoljon rá.

Kezdjük egyszerű íráselemekkel és formákkal, amiket már ismer: álló egyenes, ferde egyenes, vízszintes egyenes, kör, négyzet, csészevonal…stb, majd nehezedhetnek az ábrák: pöttyös labda, virág, fa. Ehhez ismerni kell a gyermekünket, mi az a nehézségi szint, amit még le tud rajzolni magától is!

5. Memória játék tojástartóból

Szükségünk lesz hozzá két 10 darabos tojástartóra, és sok apró tárgyra, amiből kettő van. Töltsük fel a tojástartó először egyik sorát, nézze meg, zárjuk le, ő pedig emlékezetből másolja le a sajátjába! Ha ügyes, mindkét sort feltölthetjük.

Könnyebb a játék, ha csak annyi tárgy van a tálcán, amennyivel éppen játszunk, és nehezebb, ha a sok feleslegesből kell kiválasztani azt, amire szüksége van.  

Készítette: Némethné Izer Szilvia

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük