Kupakcsavaró játék

A játék során a gyermeknek a minta szerinti sorrendben kell a színekkel feltüntetett kupakokat felcsavarni a helyükre. A tevékenység fejleszti a sorrendiség észlelését, a mintamásolást, a kupakokkal való manipuláció, csavarás pedig a szem-kéz koordinációt, a finommotorikát. A színeket is lehet gyakorolni általa. Óvodás gyermekeknek, de nagyobbaknak is javasolom, ha a fenti képességeket szeretnénk náluk fejleszteni.

A kupakokat én kiürült tejes dobozokról szedtem le, amelyeknek papír az oldaluk, csak a kupakja műanyag rajtuk és amire azt csavarjuk. Ezek körül a papírt óvatosan le lehet szedni. Többféle formájú kupakkal is találkozhatunk a különböző márkák esetén. Könnyebb a gyermeknek megfogni, és csavarni majd a kupakot, ha az magasabb, míg aminek alacsony az oldala, azt nehezebb. Vágjunk ki ötféle különböző színű papírból kicsit kisebb köröket, mint a kupak teteje. Hogy tartósabb legyen, én a felszínüket széles cellux ragasztóval vontam be, majd ezután felragaszthatóak a kupakokra. Szükség lesz még vastag kartonpapírra. A mérete kb. 11×29 cm, egy A/4-es lapnak a fele, ha a rövidebbik oldalán hajtjuk félbe. Ezt akár egy nem használt papírdobozból is kivághatjuk. Erre kell felragasztani egymás mellé sorban, egyenlő távolságra egymástól a kupakok csavarós részét. Erős ragasztó szükséges hozzá, pl. technokol, pillanatragasztó vagy ragasztópisztoly. Én az utóbbit használtam. Ha a papír egyik hosszabbik széléhez közel helyezzük el a csavarós darabokat, a másik részére oda lehet majd tenni a mintakártyákat.

A/4-es lapot hajtsunk a rövidebbik oldalán félbe, majd ezt is a rövidebb oldalán félbe. Vágjuk el a hajtások mentén. Így négy papírcsíkot kapunk. Rajzoljunk ezekre vastag fekete filctollal akkora köröket, mint amekkorák a kupakok tetején lévők, majd élénk színű filctollal, ceruzával vagy zsírkrétával színezzük ki a kupakok színeinek megfelelően. Mindegyik mintakártyán különböző sorrendben legyenek a színes körök! Még több mintát is készíthetünk ugyanígy.

Ezután már kezdődhet is a játék! A kupakokat tegyük egy dobozba a karton mellé, mutassuk meg a gyermeknek a mintakártyát, ő pedig annak megfelelően csavarja fel a kupakokat a megfelelő helyre. Mindig balról haladjon jobbra, ezzel is kialakítva nála már az olvasás irányát.

Másik játékvariáció lehet, amikor a gyermek minta nélkül, amilyen sorrendben szeretné, felcsavarja a kupakokat, majd ez alapján neki kell kiszíneznie a mintakártya üres köreit. Ennek is az iránya balról jobbra történjen!

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük