Fűzés minta alapján

Egy interneten található ötletet szeretnék ismertetni. Színes lapokra ragasztott penne tésztákon kell egy mintakártya alapján cipőfűzőt átfűzni. A játékot mindazon gyermekeknek javaslom, akiknek fejlesztendő a finommotorikája, a szem-kéz koordinációja, a szerialitása (sorrendiség észlelése) és a vizuális képességei.

Szükséges eszközök:

  • kartonpapír
  • színes papírok (piros, rózsaszín, zöld, citromsárga, fekete, fehér, kék, narancssárga, lila), vagy ennek hiányában filctollal vagy jó minőségű zsírkrétával is kiszínezhetnek fehér lapokat
  • 9 db penne száraztészta vagy vastag szívószál darabok (kb. 4 cm hosszúságúak)
  • olló
  • ragasztó (a papírokhoz használhatnak papírragasztót, de a tésztákhoz vagy szívószálakhoz erősebb ragasztó, pl. Technokol, ragasztópisztoly szükséges)
  • kinyomtatott vagy megrajzolt és kiszínezett mintakártyák
  • cipőfűző, 1 db nagyobb gyöngy

A játék elkészítése:

Kartonpapírból vágjanak ki egy 20×20 cm oldalú négyzetet, a színes papírokból pedig 5×5 cm oldalú négyzeteket! Ha fehér papírt használnának, színezzék ki filctollal vagy jó minőségű zsírkrétával az adott színekre! Ezután ragasszák rá a kis négyzeteket 3×3-as elrendezésben úgy, hogy közöttük hagyjanak egy kis rést! Rögzítsék ragasztóval a négyzetek közepére a penne tésztákat, vagy a levágott szívószál darabokat!

A következő linken találhatóak a mintakártyák: https://ztorbynauczycielki.pl/wp-content/uploads/2020/09/makaronowa-przeplatanka.pdf

Színesben kinyomtathatják az első három oldalt. Ha nincs erre lehetőségük, a negyedik oldalt nyomtassák ki fekete-fehér nyomtatással, amelyen üres kártyák találhatóak. Ezeket aztán kiszínezhetik. Ha nem tudnak nyomtatni, rajzoljanak egymás mellé öt négyzetet, majd színnel töltsék ki! Végül vágják ki a kártyákat!

A cipőfűző egyik végére érdemes egy nagyobb gyöngyöt csomózni, hogy ne húzódjon majd ki a szál, amelyet már a gyermek egy tésztába befűzött.

Ezután kezdődhet a játék! A gyermek egy mintakártya alapján fűzze át a cipőfűzőt a megadott színekre rögzített tésztákon vagy szívószáldarabokon.

A játékötlet linkje: https://ztorbynauczycielki.pl/makaronowe-przeplatanki/#google_vignette

A kép forrása: https://ztorbynauczycielki.pl/wp-content/uploads/2020/09/IMAG4418-768×1024.jpg

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük