Égitestek

Az ég befelhősödik, és a felhők eltakarják az égitesteket. A játékos feladat során a gyermeknek a rajzokkal zsúfolt lapon meg kell keresnie és jelölnie az adott égitesteket: napokat, holdakat, csillagokat. Ehhez töltsék le és nyomtassák ki az egyik feladatlapot, vagy hasonlót rajzoljanak szabad kézzel. Ilyenkor a csillagokat jelölhetik egymást keresztező vonalakkal is. Két feladatlapot is készítettem. Az egyiken minden formából 4, a másikon 6 darab található, emiatt nehezebb.

A gyermek képességeinek megfelelőt használják ezek közül. Készítsenek elő három különböző színű gyurmát. Ezekből a gyermek gyúrjon az égitestek számának megfelelő (4-4-4 vagy 6-6-6 darab), kb. mogyorónyi nagyságú golyót, melyeket egy tálba tegyen bele. Keresse meg a lapon az összes csillagot, és azonos színű gyurmagolyókat nyomjon mindre, ezzel elbújtatva azokat. Ezután az összes napra nyomjon másik színű gyurmát, végül a holdakat is takarja el a harmadik színű golyók kilapításával. Ha csak egyszínű gyurmát használnának, akkor is mindig egy rajzból keresse meg a gyermek az összes darabot, arra tegye rá és lapítsa ki a golyókat, és utána térjenek rá a másik formára.

A gyurmázás a gyermek finommotorikáját, kézerejét, kézügyességét fejleszti, az alakzatok felismerése, megkülönböztetése pedig a vizuális észlelést, figyelmet és differenciálást.

Készítette: Kolozs Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük