Színes tésztatorony csipesszel

Ez a játék egy nagyon izgalmas, és otthon, a gyerekekkel közösen is könnyen elkészíthető. Fejleszti a finommotorikát, a szem-kéz koordinációt és a vizuális megfigyelőképességet.

Elsősorban óvodás gyermekeknek ajánlom, de alsó tagozatosak is kipróbálhatják. Azoknál a gyerekeknél, akiknek nem olyan jó a színlátásuk, vagy nem látják a színeket, egyszerre csak 2-3, egymástól jól elkülöníthető színeket használjunk, pl. sárgát, feketét, fehéret. Egy másik megoldás, ha az egyes színekre plusz jelölőket is teszünk, pl. sárga-nap, zöld-levél, piros-szív, kék-felhő…

            A játékhoz szükségünk lesz: csőtésztára, színes festékekre, színes vagy natúr csipeszekre, ecsetre, hurkapálcára, tálcára, és valamilyen kis tálra, ami majd a torony alapja lesz. Én üres kávékapszulát használtam alapnak, de lehet tojástartó, joghurtos doboz vagy gyurma is, ami épp otthon megtalálható.

            A feladat menete:

1.) Válasszunk ki 3-5 különböző színű festéket, annak megfelelően, hogy hány tésztatornyot szeretnénk készíteni. A színek kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy az egyes színek egymástól jól elkülönüljenek.

2.) Az egyik kiválasztott színből nyomjunk ki egy keveset egy tálba, és a gyermekkel együtt fessünk be 5 darab tésztát, egy hurkapálcát, egy csipeszt és azt a tárgyat, ami majd az alapja lesz a toronynak. A befestett dolgokat hagyjuk megszáradni.

3.) Az előző folyamatot ismételjük meg a többi kiválasztott festékkel is.

4.) Amikor megszáradtak a befestett játékdarabjaink, jöhet a torony összerakása. Az alapnak kiválasztott tárgyba (én üres kávékapszulát használtam), szúrjuk bele az azonos színű hurkapálcát. Miután minden tornyunk elkészült, jöhet a játék.

5.) Játék menete:

– Állítsuk egymás mellé a különböző színű tornyokat, elé pedig egy tálcára tegyük rá a színes tésztákat.

– A csipeszeket tegyük a tálca mellé, és kérjük meg a gyermekünket, hogy a tésztákat csipesszel tegye rá a tornyokra. A tésztákat a színüknek megfelelő csipesszel kell felrakni a tornyokra.

– A felpakolás után a gyermek a csipesszel egyesével le is szedheti a tésztákat.

– Ha már jól megy a fel-le csipeszelés, játszhatja testvér/szülő ellen is, hogy ki tudja hamarabb feltenni mind az 5 tésztát 1-1 toronyra.

Jó játékot! 🙂

Sebők Salome

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük